RS će platiti minimalce za sve radnike koji zbog koronavirusa ne rade, u pitanju 68.603 osobe

0

Iz Vlade Republike Srpske (RS) najavili su podršku u visini najniže plate za april 2020. godine za sve privredne subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, usljed pojave koronavirusa u tom bh. entitetu.

Tu pomoć dobit će i privredni subjekti koji su iz objektivnih razloga obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike.

Po spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u aprilu ove godine je 68.603 lica, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto platu iznose 53.085.687 KM.

Entitetska vlada priprema i smanjenje neporeskih davanja te podršku oporavku privrede kroz Fond solidarnosti.

Po procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obaveze Zavoda za zapošljavanje u tom bh. entitetu po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iznositi oko 25 miliona KM.

Ažuriranu listu mjera Vlade RS možete pogledati OVDJE.

Iz entitetske vlade su podsjetili na dosad preduzete mjere za podršku privredi s ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu RS, među kojima su odluke o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini te o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza za privredne subjekte (pravna i fizička lica) koji usljed mjera na sprečavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju.

Fena