Roman Abramovich: Od siročeta do vlasnika vila, jahti i Čelzija

0

Ruski milijarder Roman Abramovich ovih dana je u centru pažnje svjestkih medija zbog odluke da se preseli u Izrael, zbog problema s dobivanjem britanske vize.

Vlasnik fudbalskog kluba Čelzi i brojnih drugih kompanija trenutno je 91. najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom vrijednom skoro 14 milijardi dolara, prema Bloomberu, dok ga Forbes svrstava na 140. mjesto s nešto manjom vrijednosti imovine, piše BiznisInfo.  

Dok nije kupio Chelsea 2003. godine bio je malo poznat izvan rusije. U knjizi „Abramovič, milijarder niotkuda“, autori Dominic Midgley i Chris Hutchins, istražili su njegovu životnu priču kroz razgovor s ljudima koji ga poznaju.

Ostao bez roditelja

Rođen je u skromnoj jevrejskoj porodici u Rusiji, a ostao je bez oba roditelja prije nego je napunio 3 godine. Njegova majka Irina Abramovich umrla je tokom pokušaja abortusa pred njegov prvi rođendan, dok je njegov otac Arkady, koji je radio za građevinsku kompaniju, umro nakon nesreće na gradilištu.

Odgojio ga je ujak u Moskvi, gdje je završio školu i odslužio dvije godine vojske. Nakon toga se počinje baviti biznisom, tako što je kupovao robu, poput cigareta i farmerki, i prodavao ih poznanicima u udaljenom gradu Ukhta.

Varsano Hotel Tel Aviv mogao bi biti novi Abramovichev dom

Nakon toga osniva kompaniju za prodaju plastičnih lutki – igračaka, i počinje zarađivati 3.000 do 4.000 rubalja mjesečno. U ovom periodu se okušao u nekoliko poslovnih oblasti i trgovao je raznim stvarima.

No, njegov pravi uspon počinje tek s uvođenjem tržišnih reformi u Rusiji, odnosno privatizacijom državnih preduzeća. Abramovich i drugi oligarsi stekli su ogromno bogatstvo kupovinom državnih preduzeća za sumnjivo mali novac. 

U tome su mu pomogle i političke veze. Između ostalog, tokom 1990-ih postaje prijatelj s kćerkom predsjednika Borisa Yeltsina, Tatyanom, koja je bila moćna figura i imala utjecaja na svog oca.

Skrivao se od medija

U tom periodu on postaje ozbiljan igrač pa o njemu počinju pisati i mediji. No, bio je veoma tajanstven, a mediji čak nisu imali ni njegovu fotografiju, pa su uz vijesti objavljivali njegov nactani portret. Jedne novine su ponudile, i kasnije isplatile nagradu od milion rubalja za njegovu fotografiju.

Od 2000. i 2008. Abramovich je bio guverner zabačene ruske provincije Chukotka, gdje je navodno potrošio milione dolara vlastitog novca na popravljanje infrastrukture te izgadnju škola i bolnica.

Abramovich je ostao u dobrim odnosima s Vladimirom Putinom, koji je postao premijer 1999, a koji se obračunao s jednim brojem oligarha koji su se miješali u politiku. 

Abramovich nije imao problema s Putinom što mu je omogućilo da prodaje dionice kompanija koje je posjedovao i investira u nove projekte. Godine 2005. prodao je svoj udio u naftnoj kompaniji Sibneft državnoj firmi Gazprom za 7,4 milijarde funti kada je dospio na čak 11. mjesto na svijetu po bogatstvu.

Njegova bliskost s Putinom navodno je i jedan od razloga zbog kojih trenutno ima problema s dobijanjem britanske vize.

Abramovich je poznat kao ljubitelj luskuznih jahti, vila i automobila. Nagađa se da će on sada živjeti u Tel Avivu, i to u hotelu „Varsano“ koji je ranije kupio po cijeni od 17 miliona eura, sa namjerom da ga transformira u svoj dom.

BiznisInfo