Rolls-Royce ukida 9.000 radnih mjesta

0

Britanski Rolls-Royce objavio je u srijedu da će ukinuti najmanje 9.000 od ukupnog broja od 52.000 radnih mjesta koliko ih ima u čitavom svijetu.

Takođe, dio tvornica mogao bi biti zatvoren kako bi se kompanija prilagodila zračnom tržištu koje će nakon pandemije koronavirusa biti značajno smanjeno.

Rolls-Royce, jedno od najpoznatijih britanskih industrijskih imena, isporučuje motore za velike avione kao što su Boeing 787 i Airbus A350, piše Reuters.

Plaćaju ga aviokompanije po satu letenja, što znači da će njegova zarada biti itekako pogođena padom aviosnkih putovanja koji će prema prognozama potrajati i godinama.

“Ovdje se radi o prilagođavanju našeg kapaciteta kako bismo zadovoljili buduće potrebe”, rekao je izvršni direktor Rolls-Roycea Warren East za BBC Radio u srijedu.

Rolls-Royce se oslanja na aviosektor sa nešto više od polovine svojih godišnjih prihoda koji su u 2019. iznosili oko 15 milijardi funti, a kompanija je navela da će smanjenje radnih mjesta biti uglavnom u njenoj  jedinici za civilnu avijaciju.

Gubici radnih mjesta, ekvivalentni gubitku 17% radne snage, pomoći će kompaniji da uštedi godišnje troškove u iznosu od 1,3 milijarde funti (1,59 milijardi dolara) a do ušteda će pokušati doći i smanjenjem drugih troškova.

D. Hadžić