Robot ide u puno preuzimanje firme u koju će uložiti ogroman novac

0

Kompanija Robot General Trading Co. Sarajevo krenuo je u puno preuzimanje Banje Kiseljak u koju namjerava investirati ogromna sredstva, izvještava BiznisInfo.ba.

Robot je poslao dioničarima ponudu za preuzimanje njihovih dionica, nakon što je nedavno stekao većinski paket vlasništva.

Robot je, kako smo izvijesili, ljetos stekao 87 posto dionica firme, a sada kreće u preuzimanje preostalog udjela kako bi postao 100-postotni vlasnik.

 Ponuda za preuzimanje se odnosi na 39.007 redovnih dionica nominalne vrijednosti 15,50 KM. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 7,75 KM, što predstavlja 50 posto od nominalne vrijednosti dionica.

To znači da će Robot, ako svi dioničari prihvate ponudu, dati nešto više od 300 hiljada KM za preostali udio u firmi. Rok važenja Ponude za preuzimanje je 28 dana.

Podsjetimo, Robot je u junu kupio 87 posto dionica u preduzeću “Banja Kiseljak” u sklopu koje se nalazi hotel Dalmacija, koje je platio 1,6 miliona KM.

To znači da će ga preuzimanje firme ukupno koštati oko 2 miliona KM.

Robot u projekat ide s Općinom Kiseljak kao s partnerom. Riječ je o velikoj investiciji vrijednoj 40 miliona KM koja podrazumijeva i zapošljavanje velikog broja ljudi.

Ciljevi i namjere pokretanja obnove hotela koji dugi niz godina stoji zaključan usmjereni su na modernizaciju hotela, rast i razvoj, s naglaskom na banjsko lječilište, koje uz mineralnu vodu Kiseljak čini prepoznatljivim u svijetu. Osim banjskog lječilišta cilj je razviti ugostiteljsko-turistički dio.