Robert De Niro u Sarajevu!

0

20.50 De Niro je proglasio otvorenim 22. Sarajevo Film Festival.

“Čast mi je da otvorim 22. Sarajevo Film Festival”, riječi su kojima je glumac označio početak novog izdanja festivala.

U svom kratkom govoru kazao je da je Sarajevo Film Festival rođen tokom mračnih i opasnih vremena. Podsjetio je da je 11. septembra 2001. godine napadnut njegov grad New York, nakon čega je on u znak otpora osnovao Tribeca Film Festival. Dodao je da je počastvovan što otvara festival u Sarajevu.

20.30 De Niro je na festivalski trg stigao oko 20.15. U Narodnom pozorištu prisustovaće ceremoniji otvaranja 22. izdanja SFF-a. U intervjuu za BHT izjavio je kako je u Sarajevo došao jer je već dugo želio da vidi ovaj grad.

15.30 Nakon Jevrejskog groblja De Niro je obišao ratni Tunel spasa na Dobrinji. Tunel je ispod piste Sarajevskog aerodroma spajao opsjednuti dio grada sa ostatkom države.

Edis Kolar, muzejski vodič i počasni kustos koji je primio popularnu delegaciju i predstavio im sve dijelove muzeja nastalog na mjestu tunela koji je u toku opsade Sarajeva izgrađen ispod aerodromske piste, rekao je za Klix da je De Niro je bio veoma zainteresovan, a tome svjedoči i podatak da je posjetu sa protokolom planiranih 20 produžio na 40 minuta. Pored toga, glumac se rado fotografisao sa domaćinima i sa zanimanjem slušao o ratu u BiH i postavljao pitanja.

14.25 De Niro je nakon Jevrejskog groblja obišao i Zlatište, uzvišenje iznad Sarajeva na planini Trebević. Glumcu su domaćini pokazali i “Kartu opkoljenog Sarajeva”, te upravo na Zatištu sa kojeg se pruža možda i najljepši pogled na grad, objasnili kako je izgledala dugogodišnja opsada Sarajeva, javlja Avaz.

13.58 Kako javljaju novinarske ekipe koje prate kretanje Roberta De Nira, ovaj slavni glumac zajedno sa svojom pratnjom uputio se ka Jevrejskom groblju u glavnom gradu BiH. Ovaj spomenik kulture za vrijeme višegodišnje opsade Sarajeva nalazio se na prvoj liniji fronta.

13.20 Slavni glumac i vjerovatno do sada najveća zvijezda koja je došla na SFF, Robert De Niro, došao je u glavni grad BiH sa sinom. Nakon što su se smjestili u restoran “Vinoteka”, on je prije nego su počeli da serviraju ručar tražio hljeb bez glutena. Iako ga u restoranu nisu imali, srećom snašli su se pa su ga za De Nira obezbijedili, javlja Avaz. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra nakon ručka je novinarima Klixa izjavio kako je razgovor sa slavnim glumcem bio ugodan: “De Niro se raspitivao o Sarajevu, historiji grada, festivalu, značaju festivala, i bio je to nastavak razgovora koji smo imali za vrijeme naše posjete festivalu Tribeca”.

12.00 Sarajevskim ulicama vozi stotinjak taksista oblijepljenih plakatima sa fotografijom slavnog glumca. Jedan od taksista iz Udruženja Sarajevo Taksi za Klix.ba je izjavio kako je ovo bio način na koji su željeli odati počast i pokazati dobrodošlicu glumcu koji je snimio film “Taksist”. U toku dana će, prema najavama, vozila sa De Nirovom slikom biti I više.

11.55 Robert De Niro, najveća zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala došao je u glavni grad BiH, kako bi primio specijalnu nagradu Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

U čest velikom glumcu sa A liste holivudskih zvijezda večeras će u Sarajevu biti prikazana i remasterovana verzija njegovog velikog filma “Taxi Driver”, snimljenog 1976. godine u režiji Michaela Scorsesea.

De Niro će plema planu i rasporedu proći crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a publici će se pokloniti i primiti nagradu u ljetnom kinu Telemach – Metalac, gdje će mu nagrada biti i uručena. Inače, Počasno Srce Sarajeva za životno djelo prvi put će biti dodijeljena ove godine, na 22. SFF-u.

Upravo će De Niro imati čast da primi tu istinski vrijednu nagradu za sve ono što je napravio u 50 godina svog svaralaštva.

Tom prilikom, glumačka zvijezda će se kratko i obratiti sarajevskoj publici, a druženje sa medijima i svim zainteresovanim planirano je za subotu, 13. augusta u 10:15 u press programu Kafa s…

Save