Rizično poslovanje: Četvrtina direktora tvrdi da strateške odluke zasniva na intuiciji

0

U izvještaju o anketi kompanije Bisnode „Management: Step up” koje je sastavila firma Kairos Future otkriva se da 25% direktora zasniva strateške odluke na intuiciji.

Istovremeno je njih 38% reklo da neće moći poslovati u 2030. godini ako se ne opredijele za poslovanje bazirano na podacima. Direktore muče manjak znanja i neodgovarajuće procedure za iskorištavanje internih i vanjskih podataka. Štaviše, polovica osoba na rukovodećim položajima nema osnovno znanje potrebno za poboljšanje upotrebe podataka i njihove analize.

„Dolazi do velikog preokreta u poslovnom svijetu današnjice, u kojem će oslanjanje na podatke biti jedan od osnovnih zahtjeva u svim sektorima”, rekao je Rikard Candell, direktor za analitiku kompanije Bisnode. „Svrha stvaranja organizacije koja posluje na bazi podataka i uvida jest zamjena neosnovanih predosjećaja odlukama koje se zasnivaju na pouzdanoj analizi podataka.”

Upravljanje kompanijom u svrhu digitalizacije nije nimalo jednostavno. U izvještaju o anketi analitičke bonitetne kuće  Bisnode navodi se zaključak da je ulaganje u resurse za analizu podataka nejednako raspoređeno po odjeljenjima i poslovnim funkcijama.

Dolazi do pretjeranog ulaganja u resurse za analizu podataka u IT odjeljenjima (34%), dok su odjeljenja za marketing (13%), istraživanje i razvoj (12%) i prodaju (14%) u zaostatku, zbog čega se očekuje negativan uticaj na rezultate evropskih kompanija.

Kada je riječ o analizi podataka i umjetnoj inteligenciji, neke su industrije uspješnije od drugih po pitanju automatizacije zadataka. Na vodećem su mjestu finansijske usluge, savjetovanje, IT i tehnologija, u kojima je 25 % ispitanika odgovorilo da se većina zadataka može automatizovati pametnijom upotrebom analize podataka i umjetne inteligencije, dok su sektori kao što su javne usluge, obrazovanje i zdravstvo u zaostatku s 10 % ispitanika koji tvrde da se većina zadataka može automatizirati. Istovremeno 39 % ispitanika tvrdi da će do 2030. godine analiza podataka i umjetna inteligencija potpuno preobraziti njihovu industriju.

Ključ za postizanje digitalne razvijenosti jest inovativna i otvorena kultura koja nije pretjerano saosjećajna – podaci nisu za plahe osobe. Ipak, iznenađujuća je činjenica da je fluktuacija zaposlenika veoma niska (manje od 10 %) u vodećim kompanijama koje su smjestile podatke u središte svojeg poslovanja.

Međutim, 55 % ispitanika izjavilo je da su problemi u vezi s tehnologijom i digitalizacijom neugodniji od kolega i saradnika. Štaviše, prema odgovorima koji evropskim direktorima prvi padaju na um, upravljanje zaposlenicima koji imaju negativne stavove prema upotrebi podataka i mijenjanje njihova mišljenja također predstavlja velik izazov.

Postoje razlike u nivoima znanja u rukovodstvenim timovima direktora. U istraživanju se pokazalo da postoji određeni generacijski jaz: nivo digitalne kompetencije veći je među rukovodstvenim timovima koje vode pripadnici milenijske generacije, a za njima zaostaju timovi koje vode pripadnici baby boom generacije.

Izazovi i strahovi u vezi s većim oslanjanjem na podatke

Ispitanici ankete izrazili su nekoliko razloga za zabrinutost u vezi s prelaskom svojih kompanija na veće oslanjanje na podatke. Među njima se navodi manjak znanja.

  • Iznenađuje podatak da 47% ispitanika tvrdi da nema dovoljno znanja za prelazak na poslovanje koje podrazumijeva više oslanjanja na podatke.
  • Trećina ispitanika tvrdi da nema pojam o tome kako će izgledati budućnost analize podataka u njihovoj industriji.
  • Više od 70% najrazvijenijih preduzeća navelo je manjak talentovanih ljudi kao jedan od najvećih izazova.
  • Više od 40% ispitanika tvrdi da je jedan od ključnih izazova uvođenje procesa kojima se podržava iskorištavanje internih i vanjskih podataka.
  • Manjak zaposlenika koji bi mogli upravljati prelaskom na veće oslanjanje na podatke još je jedan razlog za zabrinutost za 35% direktora.

Budućnost podataka i umjetne inteligencije

Šta direktori predviđaju u budućnosti podataka i umjetne inteligencije?

  • Više od 30% ispitanika izjavilo je da će se 2030. godine sve strateške odluke u njihovoj industriji donositi pomoću umjetne inteligencije.
  • Zanimljiv je podatak da 34% direktora u izvještaju tvrdi da će do 2030. godine u svom rukovodstvenom timu imati digitalnog člana.
  • Gotovo 30% ispitanika tvrdi da će 2030. godine većinu voditelja zamijeniti umjetna inteligencija.

O anketi

Anketu je naručila komapnija Bisnode, a proveo ju je Kairos Future. Izvještaj je sastavljen na osnovu anketnih intervjua s 25 ili više direktora na najvišim položajima na 10 evropskih tržišta (ukupno 300 ispitanika).

O kompaniji Bisnode

Bisnode, vodeća kompanija za progresivne podatke i analitiku u Evropi, teži svjetlijoj budućnosti pomoću pametnih podataka. Imamo više od 2100 predanih zaposlenika željnih znanja koji sarađuju u 19 država pomoću analitike i modela ocjenjivanja radi predviđanja ponašanja klijenata, pružanja značajnih uvida i, u konačnici, pronalaska inovativnih rješenja trajnih problema. Bisnode – podaci za napredak.