Rivian po vozilu gubi 33.000 dolara

0

Pokrenuti proizvodnju automobila nije lako. Niz je tu logističkih problema, ali i financijskih.

Američki proizvođač električnih automobila (SUV-a i pick-upa) Rivian gubi 33 hiljade dolara na svakom vozilu koji proda. Novi izvještaj The Wall Street Journala otkriva da Rivian želi dramatično smanjiti proizvodne troškove za svoja električna vozila R1T i R1S.

Američki proizvođač automobila nada se smanjiti troškove proizvodnje za čak 40.000 dolara po vozilu. Riviani se u prosjeku prodaju za više od 80.000 dolara. Ipak, njihova je proizvodnja toliko skupa da je generiraju velike minuse.

WSJ dodaje da su gubici ispuhali ogromnu količinu gotovine od 18 milijardi dolara u samo dvije godine. Taj je novac Rivian prikupio od ulagača, prenosi Hak revija.

Veliki uzrok minusima je smanjeni kapacitet tvornice u Normalu (Ilinois) i trošak koji tvrtka plaća za neke dijelove. Međutim, proizvodnja na lokaciji sada raste, a WSJ javlja da osnivač i izvršni direktor RJ Scaringe žuri dodatno srezati troškove.

Jedan analitičar upozorio je da rezanje troškova možda neće biti dovoljno za postizanje Rivianova cilja da postane profitabilan do kraja 2024. godine.

Analitičar banke Wells Fargo Colin Langan rekao je da će proizvođač automobila morati podići cijene i predložio prosječnu cijenu od 96.000 dolara po vozilu.