Rio Tinto odustaje od velikih akvizicija u industriji litijuma

0

Rio Tinto će za sada izbjegavati bilo kakve velike akvizicije u industriji litijuma, ali će tražiti načine da poboljša tehnologiju ekstrakcije litijuma, najavio je izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm

– Kontinuirano korištenje električnih vozila (EV) će obezbijediti da će potražnja za litijumom nastaviti da raste, ali bi cijena plemenitog metala mogla biti promjenjiva – rekao je Stausholm u nedjelju na konferenciji Kanadskog udruženja istraživača i developera u Torontu.

Podsjetimo, nedavni pad potražnje za električnim vozilima izazvao je pad cijena litijuma, pri čemu je korpa koju prati Benchmark Mineral Intelligence pala za više od 80 posto u posljednjih 12 mjeseci, prenijela je eKapija.

Ovo je navelo rudarske kompanije kao što je BHP da se klone ulaganja u metal.

Ipak, Rio Tinto ostaje jedna od rijetkih velikih rudarskih kompanija koje su spremne da investiraju u litijum, prenosi Mining Technology.

– Zauzeli smo dosljedan stav da će cijene materijala za baterije biti promjenjive. U idealnom slučaju, bit će vam potreban veći kapacitet baterije, tako da to nisu samo baterije za EV već i stacionarne baterije. Dakle, svijet će imati više baterija, ne sumnjam u to, i stoga vam treba više litijuma – rekao je Stausholm Rojtersu na marginama konferencije u Torontu.

Projekat Rincon kompanije Rio Tinto u Argentini ima godišnji proizvodni kapacitet od 3.000 tona, a prva proizvodnja se očekuje do kraja 2024.

S druge strane, čileanski ministar finansija Mario Marsel izrazio je želju da tri ili četiri nova litijumska projekta budu operativna do 2026.

Čile je pokrenuo svoju Nacionalnu strategiju za litijum, prema kojoj će postojati javno-privatna partnerstva u cijelom industrijskom ciklusu proizvodnje litijuma, prenijela je eKapija.