Rimcu od EIB-a 30 miliona eura za istraživanje i razvoj

0

Potpredsjednik Evropske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco potpisao je u petak ugovor s Rimac Automobilima o zajmu vrijednom 30 miliona eura za istraživanje, razvoj i proširenje proizvodnih kapaciteta u Svetoj Nedelji.

Izrazivši zadovoljstvo što potpisuje ugovor s Matom Rimcem, Scannapieco je rekao da banka finansira razne sektore, infrastrukturu, turizam, ali i da je impresioniram poslom koji do sada rade Rimac Automobili, njegovim razvojem i povećanjem broja zaposlenika u vrlo kratkom vremenu.

Po njegovim riječima, kredit EIB-a će kompaniji, koja pokazuje mnogo talenta u poslu kojim se bavi, dati novu priliku za razvoj, pogotovo njezinim inženjerima da iskažu svoj puni talent te da oni i Mate Rimac ostvare svoje snove.

Isto tako, važno je da se zaustavi odljev visokokvalitetnih stručnjaka iz države, a što se, kaže Scannapieco, jednako događa i u Hrvatskoj kao i u njegovoj Italiji.

Mate Rimac je istaknuo da im zajam od 30 miliona eura mnogo znači.

“Od Evropske investicijske banke dobiti pečat da smo im prihvatljivi za finansiranje je vrlo značajno jer su kriteriji jako visoki. Hiljade i hiljade firmi se prijavljuje i jako je mali postotak koga oni finansiraju”, rekao je Rimac.

Krediti EIB-a, po njemu su zanimljivi i puno manjim kompanijama od njegove, jer ih komercijalne banke možda ne bi finansirale.

Naglasio je da kompanija kojoj je na čelu konstantno raste te su samo ove godine zaposlili više od 200 ljudi.

Rimac Automobili rade na novim pogonima, novim proizvodima a veliki je naglasak na razvoju novog auta C2.

Dio kapitala stoga će bit iskorišten za dovršavanje novih projekata, a najveći dio za rast kompanije, proizvodnih kapaciteta odnosno pogona, rekao je.

Nije želio ništa konkretno reći o eventualnim novim zapošljavanjima u Rimac Automobilima, no naglasio je da kompanija ne može ostati u sadašnjim okvirima odnosno da će “ili postati veliki i značajni ili će propasti”.

“Ako postanemo veliki, ako nam se planovi ispune, onda ćemo sigurno imati hiljadu ljudi u sljedećih četiri-pet godina, a ako ne onda smo otišli u drugom smjeru”, kaže Rimac. (Hina)