Rimac će u Hrvatskoj otvoriti 2.300 radnih mjesta

0

Na sastanku koji je danas održao sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac predstavio je planiranu izgradnju kampusa ove kompanije.

U njemu će biti sjedište kompanije te moderna istraživačko-razvojna postrojenja, pametna tvornica visokotehnoloških komponenti i električnih automobila te dodatni popratni sadržaji.

Ulaganje u projeakt kampusa omogućit će realizaciju sve većeg broja projekata kojima se bavi Rimčeva kompanija kao i serijsku proizvodnju.

Kako je iz hrvatske Vlade saopćeno nakon sastanka, planira se otvaranje ukupno 2.300 radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake.

Kompanija planira i izgradnju centra za ispitivanje tehnologije i komponenti za električna vozila koji je nužan za zadovoljavanje sve veće potražnje za njenim uslugama te proširenje usluga na ispitivanje baterijskih sistema, pogonskog sistema i ekološke prihvatljivosti takvih sistema.

Navedeno je kako investicije koje kompanija Rimac Automobili planira imaju širi kontekst razvoja lokalne i nacionalne prometne, ali i obrazovne te razvojno-istraživačke infrastrukture a premijer Plenković je “izrazio podršku razvojnim inicijativama i investicijama tvrtke Rimac Automobili i najavio institucionalnu podršku svim investitorima koji u Hrvatskoj razvijaju i primjenjuju najnovije tehnologije”.