Rezultati Deutsche Banka nadmašili očekivanja

0

Deutsche bank je u srijedu objavio podatke o neto dobiti u trećem kvartalu od 1,031 milijarde eura, što je neznatno nadmašilo očekivanja uprkos padu od 8 posto u odnosu na prethodnu godinu i tekućim borbama u investicionoj jedinici kompanije.

Analitičari su očekivali kvartalni neto profit od 997 miliona eura, prema podacima LSEG-a.

Neto dobit je bila 35 posto veća u odnosu na prethodni kvartal uprkos padu u odnosu na isti period prošle godine. To je bio trinaesti uzastopni profitabilni kvartal Deutsche Bank od kada je pokrenuto veliko restrukturiranje 2019.

Za isti period 2022. godine, njemački zajmodavac je zabilježio neto profit od 1,115 milijardi eura zahvaljujući višim kamatnim stopama i povećanoj volatilnosti tržišta koja je povećala njegov fiksni prihod i poslovanje trgovine valutama.

Banka je ostvarila snažan učinak u poslovanju korporativnog bankarstva — koje ima koristi od viših kamatnih stopa — gdje su prihodi porasli 21 posto u odnosu na prethodnu godinu na 1,89 milijardi eura, prenosi Seebiz.eu.

Međutim, banka je nastavila da bilježi usporavanje u svom investicionom ogranku, gdje su neto prihodi pali 4 posto u odnosu na prethodnu godinu na 2,27 milijardi eura i 12 posto u prvih devet mjeseci ove godine na 7,3 milijarde.

Finansijski direktor Deutsche Bank James von Moltke rekao je Silviji Amaro iz CNBC-a da je učinak jedinice za investiciono bankarstvo u osnovi „prilično u skladu sa tržištem“.

– Ono što se dešava je normalizacija fiksnog prihoda i prihoda od valute na koju smo tražili, posebno u makro biznisima, dakle stopama, deviznom i tržištima u razvoju, koja su prošle godine imala koristi od veoma visokog nivoa volatilnosti – rekao je von Moltke.