Revolucija u Travniku: Rješenje o registraciji obrta dobit ćete online za 24 sata

0

Travnik će i ove godine, u okviru trećeg po redu sajma informacionih tehnologija IT Reboot, biti domaćin brojnim stručnjacima iz ove oblasti. Cilj je kreiranje podsticajnog okruženja za IT kompanije i preduzetnike.

Akcent je na ženskom preduzetništvu i vještačkoj inteligenciji. Prvog dana sajma, koji počinje 15. novembra, predstavit će se projekt Općine Travnik za pojednostavljenje procesa osnivanja obrta.

– Fizičko lice koja želi osnovati obrt moći će to sada raditi online putem, potpuno besplatno rješenje o registraciji dobit će za 24 sata, to je početak digitalne revolucije u BiH – kaže makroekonomski analitičar Faruk Hadžić, javlja Federalna TV.

Ovako o značaju projekta, na čijem se kreiranju radilo nešto više od jedne godine i koji će prvi put biti predstavljen na trećem sajmu informacijiskih tehnologija, govorio njegov idejni tvTorac. Sudeći po sadržaju, ovogodišnji IT Reboot, značajno je napredovao.

– Izdvaja se prije svega po tome što su ga sada na neki način sklopili i organizirali oni autoriteti koje smo imali na onim prethodnim, ljudi koji dolaze iz informacijskih tehnologija. Ono je meni najvažnije je što smo zadržali svoj fokus na mladim ljudima – kaže travnički načelnik Kenan Dautović (SDA).

Direktor CEM-a Adis Arnautović ističe kako mladima želi predstaviti da se umjetna inteligencija ne mora samo koristiti da bi se lažirala lektira – već da imaju puno veću namjenu, a posebno prilikom pokretanja biznisa.

Uz sve prednosti digitalizacije i vještačke inteligencije, svjesni su ovdje i činjenice da zbog značajnog broja nepismenih, i to ne samo informatički, ove oblasti kriju i brojne zamke, što je još jedan od ključnih razloga organiziranja sajma.

– Nadamo se da ćemo izbjeći te zamke i te negativne stvari koje su se pojavile u međuvremenu u razvijenim zemljama i da ćemo preuzeti samo ono što je dobro i korisno za društvo – dodaje načelnik Dautović.

Stoga vas organizatori pozivaju da od petnaestog do sedamnaestog novembra budete dio ove pozitivne priče.