Revitalizacija Trebevićke žičare: Na mjestu ruševina moderni hotel sa 30 soba

0

Završena je i treća faza projekta revitalizacije Trebevićke žičare. Nakon što su srušene polazna (donja) stanica na Bistriku i dolazna (gornja) na Trebeviću, srušen je i devastirani restoran “Vidikovac”. A, kako nam je rekao zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka, ostalo je još samo da se uklone preostale ruševine. Nakon toga, kako nam je otkrio Skaka, na tom mjestu gradit će se novi objekt, odnosno moderni hotel.

Idejno rješenje

“U fazi smo izrade idejnog rješenja, a nakon toga objekt ćemo na upravljanje i rentanje ponuditi respektabilnoj firmi koja se bavi ugostiteljstvom u BiH, a možda to bude i neki od svjetskih lanaca hotela. Objekt će imati više od 30 soba, a tu će se, vjerovatno, nalaziti i spa-fitnes centar. Jasnu sliku imat ćemo početkom septembra, kada ćemo raspisati javni poziv”, kazao je Skaka.

Uporedo s ovim, dodaje, odvija se proces nabavke elektromehaničke opreme za žičaru, a u petak se otvara tender.

Kao što je poznato, austrijska firma “Doppelmayr” i italijanska “Leitner” prošle su pretkvalifikacije za nabavku i ugradnju žičare, a u petak će se znati koja će od njih biti odabrana.

Nabavka opreme

“Nakon toga, 27. avgusta potpisujemo ugovor i krećemo s radovima. Rok za projektiranje trase je oko dva mjeseca, a za izradu i montažu žičare bit će potrebno oko četiri mjeseca. Tako da početkom iduće građevinske sezone, nekad u martu, krećemo s montiranjem”, istaknuo je Skaka.

Montirat će jedan stub dnevno

“Stubovi će se montirati helikopterski, a, ako budu idealni vremenski uvjeti, jedan stub moći ćemo montirati za jedan dan. Cijeli taj proces ići će veoma brzo”, kazao je Skaka.