Republika Srpska u nedjelju odlučuje o SSP-u

0

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, sazvao je sastanka za nedjelju u 17 sati, uoči sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi trebao da bude razmatran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP).

Dodik je pozvao predstavnike RS u institucijama BiH, poljoprivrednike, privrednike i stručnjake iz raznih oblasti kako bi još jednom razmotrili adaptaciju SSP-a pred sjednicu Predsjedništva BiH koja je zakazana za ponedjeljak.

Suština adaptiranog SSP-a koji je neprihvatljiv za RS i praktično za sve poljoprivrednike u BiH je u tome da se Hrvatskoj i zemljama EU omogući da u BiH uvoze robu bez carina, odnosno da prilikom stavljanja na tržište BiH svoje robe plaćaju samo carinsko evidentiranje, koje iznosi jedan odsto.

S druge strane, roba iz BiH ne bi pod istim uslovima bila izvožena u Hrvatsku i zemlje EU, što je, kako je juče rekao Dodik, a izračunala Vlada RS, put za uništenje kompletne privrede RS i BiH.

„RS gubi najviše, a to je 150 miliona godišnje, indirektno iznos koji se ne može izračunati. Na to su reagovali svi, Privredna komora RS, udruženja poljoprivrednika, ali i Spoljnotrgovinska komora BiH, koja je jasno rekla svoj stav i mi to ne možemo da ignorišemo“, rekao je juče Dodik, istovremeno podsjećajući da su se ranije u Briselu Srbi, Hrvati i Bošnjaci usaglasili i rekli da je adaptacija SSP-a na način kako to traži EU neprihvatljiva. (Nezavisne novine)