Renomirani predavači na međunarodnoj konferenciji „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2“

0

Međunarodna konferencija „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“, u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, okupit će 6. oktobra u hotelu Hills Sarajevo eminentne stručnjake i stručnjakinje u ovoj oblasti.

Renomirani predavači iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH govorit će o savremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelenoj energiji, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i regiji.

„Fabrika cementa Lukavac je za predstojeću konferenciju u Sarajevu pozvala ključne autoritete i predavače. Zahvaljujući uspješnoj privatizaciji i dosadašnjim ulaganjima od preko 260 milona KM, naša fabrika je prije 20 godina postala članica austrijske ABAG grupe. Harald Fritsch, predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG, će pozdraviti učesnike konferencije, kao i Nj.E. Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini“, navodi Nihad Begić, izvršni direktor za komercijalne poslove i marketing Fabrike cementa Lukavac.

O izazovima i prilikama u procesu dekarbonizacije regije Zapadnog Balkana govorit će Irina Lazzerini, međunarodna ekspertica za održivu energiju, ispred Sekretarijata Energetske zajednice (Beč). Iskustvo tranzicije njemačke cementne industrije ka dekarbonizaciji predstavit će dr. Volker Hoenig, izvršni direktor društva VDZ Technology GmbH koje djeluje u okviru Udruženja njemačkih cementara (VDZ), dok će o spremnosti država regiona Zapadnog Balkana za održivu energetsku tranziciju govoriti prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora bh. Centra za održivu energetsku tranziciju RESET.

„Poseban segment konferencije će biti posvećen upravljanju otpadom, potencijalima za ponovnu upotrebu otpada i najboljim praksama koje će predstaviti ugledni austrijski predavači sa Montan univerziteta Leoben prof. dr. Roland Pomberger i dr. Renato Sarc, ujedno i moderator završne panel diskusije. Dejana Milinković, direktorica Poslovnog udruženja „Cementna industrija Srbije“ će govoriti o temi „Koprocesuiranje u cementarama u Srbiji – izazovi i prilike“, a austrijski inženjer Jürgen Deditz će prezentirati postrojenja za proizvodnju goriva iz otpada. Ekspertica dr. Irem Silajdžić će predstaviti stanje u oblasti zaštite okoliše u BiH, probleme i planove do 2030. Dr. Anes Kazagić će se baviti temom ispitivanja mogućnosti korištenja SRF i RDF goriva u bh. termoelektranama. Pored uvodnog govora, naš generalni direktor Stjepan Kumrić će održati prezentaciju „Kako smo postali pioniri u korištenju alternativnih goriva u Bosni i Hercegovini“, dodao je Nihad Begić.

Uz proslavu dvadeset godina uspješne privatizacije Fabrika cementa Lukavac je osigurala i slavljeničko darivanje za učesnike konferencije, uspješnu ekološku organizaciju iz BiH, kao i za novinare na konferenciji za medije. Sve informacije o govornicima i programu konferencije dostupne su na www.gio.ba

Medijski pokrovitelji konferencije su: Akta.ba, Business Magazine, Capital.ba, Radio 8, Oslobođenje, Poslovne novine, Ekapija.com, BoljiPosao.com, Biznisinfo.ba, FENA, Kameleon, Sodalive.ba, RTV Lukavac, RTV Slon i RTVTK.