Renault reže 15.000 radnih mjesta širom svijeta

0

Francuski automobilski gigant Renault planira ukinuti oko 15.000 radnih mjesta širom svijeta, od toga 4.600 u Francuskoj, kao dio plana za smanjenje troškova u iznosu od dvije milijarde eura tokom tri godine. Plan koji bi trebao biti javno objavljen u petak, sindikatima je predstavljen u četvrtak navečer, objavila je Agencija France Presse (AFP).

Kompanija se nada da će smanjiti broj radnih mjesta bez otpuštanja kroz dobrovoljne odlaske, mjere interne mobilnosti i prekvalifikaciju, kazali su izvori agencije.

Godišnji kapacitet globalne proizvodnje biće smanjen sa trenutne brojke od 4 miliona vozila na oko 3,3 miliona.

Pomoć države

Renault je u pregovorima s francuskom vladom za dobijanje državnog zajma od 5 milijardi eura, ali francuska vlada je to uvjetovala jamstvom za radnike i proizvodnju da ostanu u zemlji. Također je insistirala da se proizvođač automobila pridruži evropskoj inicijativi za baterije za električne automobile.

Francuska država ima 15% udjela u kompaniji koju je još prije aktuelne krize uzdrmao odlazak izvršnog direktora Carlosa Ghosna, koji je u Japanu uhapšen u novembru 2018. zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Kriza u automobilskoj industriji

Renault i njegovi partneri Nissan i Mitsubishi objavili su u srijedu plan za produbljivanje svog saveza iako se prije samo nekoliko mjeseci činilo da je on na rubu raspada.

Automobilska industrija suočena je s egzistencijalnom krizom zbog pandemije koronavirusa koja je prouzrokovala pad prodaje.

Francuska je u utorak objavila plan u iznosu od osam milijardi eura za podršku autoindustriji za koji je predsjednik Emmanuel Macron rekao da se nada da će pomoći da zemlja postane evropskim liderom u proizvodnji električnih automobila.

D. Hadžić