Renault prodaje zgradu, pandemija povećala pritisak

0

Renault je stavio na prodaju jednu od svojih istorijskih zgrada u Boulogne-Billancourtu, rodnom mjestu proizvođača automobila, kako bi smanjio troškove, rekli su za Reuters tri izvora bliska kompaniji.

U petospratnici koja se nalazi u starom dijelu Boulogne-Billancourta, predgrađa na periferiji Pariza, trenutno su smješteni sindikati, sportski sadržaji i arhiv, a zakupcima je rečeno da mogu ostati u njoj i nakon pronalaska novog vlasnika, rekli su izvori.

„Cilj je da se zgrada proda, ako je moguće ove godine. Rukovodstvo odjela imovine trenutno radi na nekoliko projekata takve vrste”, rekao je jedan od izvora za Reuters.

Problemi i prije pandemije

Renault se već borio sa problemima prije nego što je koronavirusna kriza pogodila prodaju i zaustavila proizvodnju.

U februaru je kompanija izvijestila o svom prvom gubitku u 10 godina zbog pada potražnje i nižih prihoda od partnera Nissana.

Renault treba isplanirati oko 2 milijarde eura smanjenja troškova od sredine maja te  zajedno s Nissamom ažurirati strategiju revitalizacije njihovog saveza, jer kompanija pokušava riješiti sve manje marže.

Dva izvora bliska kompaniji u srijedu su za Reuters kazala da Renault također razmišlja o smanjenju broja podizvođača koje koristi za razvoj modela automobila u svom inženjerskom odjelu. To bi proizvođaču automobila moglo uštedjeti između 100 i 200 miliona eura.

Pandemija pojačala pritisak

Renault, koji je u 15-postotnom vlasništvu francuske države, pandemija je stavila pod veći pritisak, a vlada je prošle sedmice saopćila da radi na paketu pomoći od 5 milijardi eura za ovu kompaniju.

Planovi francuskog proizvođača automobila da nadogradi i proširi svoj najveći istraživački i razvojni centar, „Technocentre“ u Guyancourtu izvan Pariza, takođe bi mogli biti zaustavljeni, navela su dva izvora.

Renaultova nadogradnja Technocentrea uključuje redizajn 12.000 radnih stanica, raspoređenih u sedam zgrada, što je procijenjeni trošak od nekoliko stotina miliona eura.

Do danas je grupa započela izgradnju jedne nove zgrade i proširenje parkirališta. Kompanija sada preispituje ostatak projekta, koji je u početku predviđen da traje do  2022. godinu.

„Projekat nije zaustavljen već je stavljen na pauzu“, rekao je jedan od izvora.

Renault je odbio komentar.

D. Hadžić