Rekordna zarada ruskog giganta Gazproma

0

S obzirom da cijene plina rastu u cijeloj Evropi, ruski energetski div Gazprom ostvario je neto dobit za prvih devet mjeseci 2021. od 21 milijardu dolara, što je novi rekord za firmu kada je riječ o prva tri kvartala godine.

Rekordna tromjesečna neto dobit od 7,8 milijardi dolara u trećem kvartalu, rezultat je visokih cijena prirodnog plina i smanjenja neto duga od 10 posto.

Cijene energije u Evropi su skočile u nebo, a sve veća potražnja dolazi u isto vrijeme kad je smanjena opskrba.

Cijene plina su porasle još više početkom oktobra, što znači da firma očekuje još bolje rezultate u četvrtom tromjesečju.

Prema Gazpromu, njegova prosječna prodajna cijena u Evropi u trećem tromjesečju 2020. gotovo se utrostručila, skočivši sa 117,2 dolara za 1.000 kubnih metara na 313,40 dolara.

Kada su cijene počele rasti krajem septembra, neki zapadni analitičari optužili su Moskvu da održava nivo snabdijevanja umjetno niskim kao sredstvo za povećanje cijena i ubrzanje otvaranja kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, koji će plin slati direktno iz Rusije u Njemačku, zaobilazeći zemlje koje zahtijevaju transportnu naknadu.

Moskva je odbacila sve optužbe, a neki strani čelnici, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, potvrdili su da Rusija ispunjava sve svoje ugovore.

Frans Timmermans, zamjenik čelnika Evropske komisije, također je sugerirao da nema razloga vjerovati da Rusija “vrši pritisak na tržište ili njime manipulira”.