Rekordna proizvodnja automobila u Češkoj i Slovačkoj

0

Proizvodnja i prodaja automobila obarala je prošle godine rekorde u “malom srednjoevropskom Detroitu” Češkoj i dostigla 1,34 miliona proizvedenih vozila, dok je sa proizvodnih traka tri fabrike automobila u Slovačkoj sišlo 1,04 miliona novih vozila.

Proizvodnja automobila je tokom 2016. godine porasla za 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a najvećem proizvodjaču, Škodi iz Mlade Boleslave čak za 12,5 odsto, saopštilo je danas češko Udruženje automobilske industrije.

Škoda je 2016. godine imala udio od 57 odsto u proizvodnji novih automobila i lani je proizvela 765.000 vozila.

“Upravo zahvaljujući uspjehu automobilske industrije češka privreda je krajem prošle godine zabilježila rast od skoro četiri odsto. U drugim industrijskim sektorima stanje prošle godine nije bilo tako ružičasto”, kazao je dnevniku Pravo ekonomista Jan Vejmjelek.

Tri fabrike automobila u Slovačkoj proizvele su lani 1,04 miliona novih vozila, pa je i u susjednoj Slovačkoj oboren rekord saopštio je tamošnji Savez automobilske industrije.

Iako je i češka i slovačka automobilska industrija orijentisana prije svega na izvoz, rekordno su nove automobile nabavljali i Slovaci i slovačka preduzeća.

Prošle godine registrovali su 88.163 nova automobila što je rekord od osamostaljenja Slovačke 1993. godine.