Rekordna prodaja vozila i prva dobit Tesla Motorsa nakon tri godine

0

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju prodao rekordnih 24.820 vozila, dok su mu prihodi više nego udvostručeni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,3 milijarde dolara.

Zahvaljujući tome, ta je kompanija ostvarila prvu kvartalnu dobit od prvog tromjesečja 2013. godine, dok je, za usporedbu, u trećem lanjskom kvartalu poslovala s gubitkom od 230 milijuna dolara.

“Poslovni rezultati odražavaju snažnu izvedbu kompanije u mnogim područjima. Ostvarili smo rekordne rezultate po proizvodnji vozila, isporukama i prihodima”, poručio je u saopštenju izvršni direktor Tesle Elon Musk.

U prethodna dva kvartala kompanija nije ostvarila zacrtane ciljeve po pitanju proizvodnje i isporuka.

U tekućem, četvrtom kvartalu Tesla planira isporučiti oko 25.000 vozila, pa bi u cijeloj ovoj godini prodaja tvrtke mogla premašiti 79.000 vozila.

Kompanija planira od 2018. proizvoditi 500.000 automobila godišnje, a tom bi cilju trebala pridonijeti prodaja novog Modela 3, njezinog prvog vozila za masovno tržište s mogućom početnom cijenom od 35.000 dolara, što je upola manja cijena od one po kojoj se prodaje sadašnji Model S sedan.

Isporuke Modela 3 trebale bi započeti u drugoj polovici 2017. godine.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena akcije Tesla Motorsa porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 3,5 odsto.