Rekordna posjeta i broj učesnika na “Sarajevo wine fest 2024”, među posjetiocima i Edin Forto, poznati se raspitivali za nekretnine u Turskoj

0

Uz rekordan broj izlagača i posjetilaca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u četvrtak i petak održano je 17. izdanje Internacionalnog festivala vina i gastronomije „Sarajevo wine fest 2024“.

Sve pohvale idu na račun organizatora koji su potvrdili zbog čega je ova manifestacija jedan od najvećih festivala vina i gastronomije u našoj zemlji i regiji.

Sarajevo je tokom četvrtka i petka bilo regionalni centar ljubiteljima vina iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije… Svi oni su zadovoljni napustili Sarajevo i s nestrpljenjem čekaju informaciju o terminu održavanja narednog „Sarajevo wine festa“, na kojem se ove godine okupilo preko 70 izlagača, domaćih i stranih proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Italije. Oni su prezentirali preko 250 etiketa vrhunskih vina uz bogatu gastro ponudu sireva, maslinovog ulja, mesnih proizvoda i peciva.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji:

This slideshow requires JavaScript.

– Sarajevo je ponovo bilo centar regiona. Svi smo se potrudili da posjetioci budu zadovoljni. Od organizatora, izlagača, hotela Holiday… Ovaj festival je, uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, i dio obilježavanja 40 godina od otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, čime ova manifestacija postaje dio prelijepe priče našeg glavnog grada i BiH. Festival ne bi mogao biti održan bez pomoći prijatelja i sponzora, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hrvatske gospodarske komore, Razvojne banke FBiH, Visit Sarajevo, službene vode Leda, Mezyma, Espumisana, New life Turkeya, hotela Garden City Konjic… Teško će nam biti nadmašiti postignuto na narednoj manifestaciji – kažu organizatori „Sarajevo wine festa 2024“.

Ljubitelji vina na štandu vinarije Vukoje 1982, koja je svojim kvalitetom osvojila srca ljubitelja vina na cijeloj planeti, su najviše tražili Selekciju Bijela 2018, koja se našla u izboru najboljih 100 vina u svijetu 2023. godine (Top Wines of the Year) čuvenog vinskog magazina “Decanter”.

– Drago nam je što je naš kvalitet prepoznat širom svijeta i naravno da je ova nagrada dodatni motiv za još bolji rad i kvalitet narednih godina – kažu iz vinarije Vukoje 1982, na čijem štandu su u vinima uživali pjevači Šuki Planjanin i Armin Čohodar.

Velika gužva bila je i na štandu New Life Turkey, kompanije sa sjedištem u sarajevskom naselju Ciglane, koja se bavi prodajom nekretnina u Turskoj. Mnoge poznate ličnosti raspitivale su se za cijene stanova i apartmana, a više detalja dobili su od menadžerice kompanije Lejle Demir. Na štandu je bio i veoma raspoložen vlasnik kompanije Emrah Cila.

– Drago nam je da smo bili dio „Sarajevo wine festa 2024“. Ove godine oboreni su rekordi po posjeti i broju izlagača. Veliki broj ljudi se zanimao za naše nekretnine, posebno poznate ličnosti, među kojima je bio i Elvir Laković Laka. Posljednjih godina jako puno Bosanaca i Hercegovaca kupuje širom Turske, na Sjevernom Kipru, a u posljednje vrijeme veliki je interes za turski Mersin. Bosanci vole nekretnine u Turskoj, Turci vole bosanskohercegovačka vina. Naravno, Turci mnogo vole i bosansku kuhinji i sve specijalitete – kaže Emrah Cila, vlasnik kompanija „New Life Turkey“, „New Life International BH“ i „New Life Mersin“.

Kristijana Posu, ambasadora Mađarske u BiH, sa prijateljem smo zatekli na štandu destilerija “Pevac”, koja je postala simbol očuvanja tradicije i implementiranja najsavremenije tehnologije koja rezultira prefinjenim ukusima rakija i vina vrhunskog kvaliteta.

Među posjetiocima „Sarajevo wine festa 2024“ je bio i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.