Rekordan broj turista u Italiji, prvi put od pandemije najviše stranaca

0

Turizam u Italiji dostigao je rekordan nivo prošle godine, a stranci su činili većinu turista u zemlji po prvi put od pandemije kovida-19, saopštio je danas italijanski statistički biro ISTAT.

Registrovani dolasci u smeštaj kao što su hoteli porasli su za 13,4 posto godišnje na više od rekordna 134 miliona u 2023, dok je ukupan broj noćenja u hotelima i drugim sličnim objektima porastao je za skoro 10 posto na 451 milion, prenosi Tanjug.

Nakon perioda kada je preovladavao domaći turizam, počev od pandemije 2020. godine, stranci su u prethodnoj godini su ponovo činili većinu, a Italija nastoji da reguliše broj posjetilaca nekim od svojih glavnih atrakcija.

Venecija naplaćuje ulazak u grad pet evra za jednodnevne izlete tokom najprometnijih perioda, a brojne druge destinacije su preduzele korake kako bi izbjegle preveliki broj turista, prenosi Rojters.

Lacio i Lombardija su regioni koji su zabilježili najveći međugodišnji rast turizma usljed stalnog rasta broja u Rimu i Milanu, saopštio je ISTAT.

Prisustvo stranaca je bilo veće na sjeveroistoku Italije, gdje se nalaze atrakcije poput Venecije i Milana, a slabije na jugu zemlje.