Rekordan broj turista u Banjaluci

0

Turističkoj organizaciji Banjaluka je od početka januara na ime boravišne takse uplaćeno oko 22.000 KM, što je u odnosu na cijeli mjesec prošle godine, kada je uplaćeno 15.465 KM, povećanje od 41 posto, rekla je Srni portparol ove organizacije Branka Branković.

Ona je dodala da će do kraja januara to povećanje sigurno iznositi i 50 posto.

Branković je podsjetila da je Banjaluka prošle godine proglašena turističkim mjestom, te je boravišne taksa povećana sa dvije na dvije i po KM.

– Informacije govore da će 2019. biti rekordna kada je u pitanju dolazak turista. Prvi podaci kažu da je zabilježeno oko 86.000 dolazaka i između 130.000 i 140.000 noćenja. U odnosu na godinu prije, to je rast do 15 posto – navela je Branković.

Prema njenim riječima, to su podaci u koje nisu uključeni turisti koji su za smještaj koristili “stan na dan”, a u Banjaluci je registrovano 250 ovakvih smještajnih jedinica čiji korisnici plaćaju boravišnu taksu.

Ona je ocijenila da su u Turističkoj organizaciji Banjaluka zadovoljni posjetom turista za protekle novogodišnje praznike, napominjući da su za Novu godinu u gradu bili popunjeni svi smještajni kapaciteti, što znači da je u gradu bio izuzetno veliki broj turista.