Regionalne perspektive članstva Bosne i Hercegovine u EU i ključne vladine strategije predstavljene su prvog dana 13. Sarajevo Business Foruma

0

Završen je prvi dan Sarajevo Business Foruma kojeg su obilježili zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije, čime se dodatno najavilo da će i naredni dan biti još bogatiji događanjima.

Uz značajno prisustvo domaćih i inostranih poslovnih učesnika, političkih zvaničnika i medijskih predstavnika, ovaj dinamičan događaj obilježen je brojnim poslovnim susretima i panelima koji su nudili izvanredne ideje i prikaze perspektive prosperiteta i daljeg ekonomskog napretka naše zemlje.

Regionalne perspektive članstva u EU i dalje ključna tema

Prvi dan Sarajevo Business Foruma, upriličen je uvodnim svečanim govorom dobrodošlice, glavnog organizatora – predsjednika Uprave BBI Banke Aleka Bakalovića koji je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika, naglašavajući potencijal Bosne i Hercegovine i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma, koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

“Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekt BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj Forum pokazuje našu predanost tom cilju”, kazao je Bakalović.

Prisutnim se, potom, obratio i predsjednik Uprave Grupe Dubai Islamic Bank dr. Adnan Chilwan, koji je u svom govoru naglasio snažan i značajan uticaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknutim tehnološkim napretkom.

“Kao jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu, postigli smo visok nivo izvrsnosti oslanjajući se na poštenje, transparentnost i odgovornost. Tehnologija je naš najveći saveznik, a ESG standardi nam omogućavaju kreiranje dubljih i kvalitetnijih veza s klijentima. Naša misija je biti pozitivni, stvarajući prosperitetan svijet koji se mjeri u dobrobiti naše planete i naše zajednice. Nova era u finansiranju je tu.”

Uvodnim govorom, premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je važnost ovakvih poslovnih događaja za našu državu:

„Suočavamo se sa raznovrsnim promjenama i izazovima, uključujući klimatske promjene, razvoj inovativnih tehnologija i globalne geopolitičke promjene. Vlada FBiH je potpuno opredijeljena za ubrzane euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine te ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije kao ključne pokretače napretka. Budimo vizionari i agenti promjene kako bismo zajedno oblikovali bolji svijet za buduće generacije.“

Uvodnim govorom, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je kazao:

„Sarajevo Business Forum se etablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Europi. Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznati su kao ključne tačke Balkana i atraktivne destinacije za ulaganja. Naša predanost je osigurati da vaša investicija bude sigurna i uspješna, prilagođavanjem zakona modernim poslovnim praksama i unapređenjem poslovnog okruženja. Sarajevo nudi izvanredan strateški položaj, prirodne resurse i kvalificiranu radnu snagu, pozivamo vas da istražite prednosti ulaganja u našu zemlju i postanete dio naše poslovne zajednice.“

Prisutnima se obratio i Mehmet Fatih Kacir, ministar industrije i tehnologije Republike Turske koji je rekao:

Turska će uvijek podržavati ekonomski razvoj BiH i zemalja regije, posebno u skladu sa Zelenom agendom. Nadam se da će nas ovaj Forum potaći na nove saradnje koje će donijeti prosperitet za sve.”

Prvi panel regionalna politika prisustva BiH u EU

U sklopu prvog panela, kojeg je vodio politički konsultant Edin Hadžihafizbegović, govorilo se o aspektu oblikovanja regionalne politike prisustva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te izazovima i mogućnostima procesa kandidatskog pristupanja.

Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor istakao je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju sarađivati, biti partneri i prijatelji kako bi pokazale da su spremne za proširenje EU.

„Razumni političari će pronaći rješenja i učiniti da ova zemlja postane dijelom Evropske Unije.”

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je naglasio važnost političke stabilnosti u BiH:

“Moramo pokazati da možemo međusobno komunicirati na regionalnom i međunarodnom nivou, jer politička nestabilnost je glavni razlog zašto ljudi napuštaju našu zemlju. Nakon trinaest mjeseci političkog dijaloga osvojili smo status kandidata za ulazak u EU. Još uvijek trebamo definirati okvire pregovora i riješiti nekoliko pitanja i zakona, a zatim pružiti političku stabilnost. Naša pozicija u srcu Evrope je velika prednost, i EU integracija nam pruža priliku da privučemo najveće investitore, reorganizujemo našu ekonomiju i zadržimo ljude u BiH.”

Šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je kazao da je otvaranje pregovora za pristupanje EU  jasan signal biznisima i investitorima da je BiH na putu da postane članica najsofisticiranije unije na svijetu.

Ovo predstavlja sigurnu priliku za ulaganje, jer BiH postaje dio velikog tržišta. Iako je put dug, sada je vrijeme za najveće korake naprijed.“

Zamjenik ministra za europske poslove iz Ureda Vlade Republike Češke Tomáš Dub, naglasio je da je BiH sada na pravom putu i da je njegova zemlja spremna pomoći, prenijeti svoja znanja i iskustva na putu pridruživanja BiH u EU.

Diplomata Igor Davidović je naglasio da je neophodno da BiH potpuno preuzme odgovornost za pristupanje EU, te da se precizno odredi mandat i glavne odgovornosti glavnog pregovarača, kako bi to bila osoba sa adekvatnim kompetencijama i posvećenošću jer će ovaj proces dugo trajati.

Drugi panel – Investicioni i biznis uspjesi

Drugim panelom “Investicioni i biznis uspjesi”, kojeg je moderirala Nina Pobrić iz FIPA, uz aktivno učešće ministra privrede Kantona Sarajevo, Zlatka Mijatovića, Rijada Kovača iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Tamira Mostarca iz EBRD-a, Zorana Puljića, direktora Tech 4 Impact Fund, kao i Yousef Hassan Khalawi-a, generalnog sekretara, Islamic Chamber of Commerce and Development (ICCD), prisutni su dobili uvide u ključne vladine strategije, programe i inicijative za promicanju boljih ekonomskih izgleda.

Ovom prilikom ministar privrede Zlatko Mijatović je rekao da je Sarajevo mjesto gdje investicije mogu biti profitabilne i sigurne.

„Politička stabilnost i smanjenje korupcije u Kantonu Sarajevo stvaraju povoljno okruženje za investitore. Pružamo subvencije i poticaje, uključujući novi program koji nudi do 70.000 KM podrške stranim ulagačima za osnivanje pravnih lica.“

Rijad Kovač iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja je istakao:

“Strategija razvoja FBiH fokusira se na povećanje konkurentnosti privrede putem inovacija, digitalizacije i obuke radne snage. Također, prioritet nam je privlačenje stranih investicija kroz poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske podsticaje, te razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku i poslovno savjetovanje.”

Drugi dan konferencije koji će se održati u četvrtak, 23.05.2024. godine, će donijeti još mnogo zanimljivih događanja, predavanja i panela s drugim izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike.

Ovom prilikom, prisutnim novinarima će se u 12:00 sati obratiti i direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb.

Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija, nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne Hercegovine organizira Bosna Bank International u saradnji sa BBI dioničarem- Dubai Islamic Bank, strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Ovogodišnji Sarajevo Business Forum realizuje se u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, Vladom Federacije BiH, Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, projektom USAID Turizam, kao i spozorskoj podršci domaćih i inostranih partnera: JP Autoceste FBiH, BH Telecom, Istanbul Chamber of Commerce, Shot d.o.o. Zenica, ASA CENTRAL osiguranje, BIMAL, Continental Grupa, JATA group, UNION Banka, ASSE, Bosna S, Cloud IT, Bosnalijek, Mlinar, Tarčin Forest Resort, Residence Inn by Marriott Sarajevo, Ibis Styles Sarajevo, Hotel Nomad Bjelašnica, BIT ALLIANCE, Bosman, Općine Banovići, ZADA, MIBO, M Rasvjeta te medijskih pokrovitelja Klix.ba, Akta.ba, Dnevni avaz, RGS grupacija, HAYAT, Federalna TV, Federalni radio, TVTK, Banke i biznis, Biznis info.

Više informacija o 13. Sarajevo Business Forumu dostupno je na službenoj web stranici.