„Regeneracija“ iz Velike Kladuše osim bh. projekata i na tržištu EU

0

Kompanija “Regeneracija d.o.o.” osnovana 2005. godine u Velikoj Kladuši osim proizvodnje i instalacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izrade vodovodnih sistema, proširila je djelatnost  na odvodnju puteva te mostova. 

Direktor kompanije Edin Miljković izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da ta kompanija uspješno posluje prema visokim evropskih standardima u korist okoliša, te je već osposobila kadrove, kapacitete za zimsko održavanje puteva. 

Miljković je kazao da je kompanija “Regeneracija d.o.o.” već uključena u te i druge poslove na pojedinim dionicama koridora 5-C, te šansu svoga daljnjega razvoja vidi u i nastavku izgradnje koridora 5-C gdje će biti uključena zajedno s drugim domaćim firmama. 

Miljković ističe da firma već slovi za lidera u svojoj branši te trenutno zapošljava 60 radnika, sezonski i do 80. 

Regeneracija d.o.o. je posljednjih godina na bazi poreza i drugih doprinosa u državni budžet uplatila više miliona maraka, što je podsticaj i godišnji iznos prosječne plaće za stotine radnih mjesta u BiH. 

Samo neke od referenci Regeneracije su: koridor 5-C, autoput Doboj-Banja Luka, TE Kakanj, TE Stanari, HE Jablanica, HE Bočac, rudnici Banovići i Kreka,  više od 200 separatora isporučenih na koridoru 5-C, stupska petlja (XII transverzala), sarajevska obilaznica lot i, lot 2. lot 3, tvornica cementa Heidelberg – Kakanj. 

Također, direktor kompanije Edin Miljković ističe da je jedan od važnijih ciljeva “Regeneracije” da poboljša svijest o očuvanju okoliša, ali i da pruži podstrek domaćoj proizvodnji i domaćim proizvodima, što svakako predstavlja žilu kucavicu razvoja i opstanka bh. privrede. 

Naglašava i da je Unsko-sanski kanton svijetli primjer u BiH kada je u pitanje okoliš, svijest o značaju očuvanja prirodnih ljepota što potvrđuje i primjer brojnih udruženja i građana s tih prostora koji svojim svakodnevnim djelovanjem i aktivnostima čuvaju  Unu i zaštićena područja tog kraja.