REFORME Prosječna plaća u FBiH mogla bi se popeti na 1.041 KM!

0

Jedna od reformskih mjera Federalne vlade koja bi višestruko trebala ići u korist radnika, a na kojoj radna grupa Vlade užurbano radi, odnosi se na oporezivanje naknada koje nemaju karakter plaće, potvrđeno je za “Dnevni avaz”.

O čemu se radi? Prema računici napravljenoj u Vladi, na prosječnu neto plaću, koja u FBiH iznosi 846 KM, radnici mjesečno dobivaju još i minimalno 195 KM naknada za topli obrok i prijevoz.

Mjesečni iznos

Međutim, ovaj iznos, koji nije oporeziv, kod nekih poslodavaca je i veći, te doseže i 345 KM, a s obzirom na činjenicu da isplaćuju naknade za odvojeni život, prekovremeni rad, regres i još neke druge.

Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, koji je direktno uključen u donošenje ove mjere koja proizilazi iz Reformske agende, pojašnjava za “Avaz” zašto će i sistem i radnici imati koristi od ove mjere.

– Dosta je poslodavaca koji koriste rupe u zakonu isplaćujući minimalac, a razliku uposlenici dobivaju u navedenim naknadama. Ovako nešto postoji samo u Federaciji. Naša osnovna intencija je da te naknade, a minimalni iznos je 195 KM, unesemo u poreznu osnovu, koju tako proširujemo. Tako će prosječna neto plaća u FBiH iznositi minimalno 1.041 KM, a ne 846 KM – kazao je Miraščić.

On dalje pojašnjava da će na ovaj način opterećenje na neto plaće, koje trenutno u FBiH iznosi 63,43 posto, biti svedeno ispod 51 posto, što, kako ističe, BiH dovodi u ravan s okruženjem te u poziciju da bude dosta privlačnija investitorima. Tvrdi da naknade koje nemaju karakter plaće trenutno u FBiH legalno stvaraju prostor za manipulaciju.

– Većina radnika koja dobiva konačan mjesečni iznos ne razmišlja o tome da su praktično zakinuti za poreznu osnovu za određivanje penzije koja je kod nekih minimalna, budući da im se radi nadomještanja konačnog mjesečnog iznosa plaćaju naknade koje nisu oporezovane. Ovom mjerom radnici dobivaju veću poreznu osnovu kod preračuna njihovih penzija – naglašava Miraščić.

Neutralni karakter

On dodaje da će ova mjera, kada je riječ o određivanju penzija, posebno doći do izražaja kada stupi na snagu novi zakon o PIO/MIO u kojem će penzija biti usko vezana uz uplaćene doprinose odnosno prosječnu plaću i primanja.

– Treba naglasiti da će ova mjera garantirano biti neutralnog fiskalnog karaktera. To znači da nećemo priskrbiti više novaca vanbudžetskim fondovima niti želimo, ni u kom slučaju, dodatno opteretiti poslodavce, a posebno ne želimo da radnik ima manja neto primanja – istakao je Miraščić.

Hurtić: Treba nam rasterećenje privrede

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić kaže za “Avaz” da je rasterećenje privrede nužan zadatak koji treba provesti “s obzirom na to da je sadašnje porezno opterećenje visoko i predstavlja smetnju za investiranje, rast zaposlenosti te je osnovni uzrok rastuće sive ekonomije i otežanog funkcioniranja penzionog sistema”.

– Međutim, do značajnijeg smanjenja doprinosa neće moći doći bez restrukturiranja sektora zdravstva koji bilježi velike deficite kao i smanjenja sive ekonomije. Bez obzira na to, svaki pomak u tom pravcu treba pozdraviti, pa tako i najavu Federalne vlade da ublaži teret doprinosa kroz implementaciju Reformske agende, koja podrazumijeva i oporezivanje toplog obroka radi sprečavanja porezne evazije i ozdravljenja penzionog i drugih fondova – istakao je Hurtić.

846 KM  trenutno iznosi prosječna neto plaća u FBiH

195 KM minimalni iznos naknada koje nisu oporezive

63,43 % trenutno opterećenje na neto plaću

51 % procent opterećenja na plaću nakon donošenja mjere