Redizajnirani kragujevački ‘fićo’ u prodaji sredinom 2017.

0

Novi Fiat 500L bit će predstavljen na jednom od međunarodnih sajmova automobila, najvjerovatnije u martu u Ženevi.

U kompaniji Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA Srbija) u ponedeljak je počela ovogodišnja proizvodnja svih verzija modela Fiat 500L.

Proizvodnja je organizirana u dvije smjene, a iz kragujevačke tvornice izlazi do 450 gotovih automobila dnevno. U poslovodstvu FCA Srbija kažu da je ovogodišnji proizvodni plan te kompanije na razini onog iz 2016. kada je, prema neslužbenim informacijama, proizvedeno oko 85.000 vozila. List Danas doznaje da će ove godine kupcima na evropskim i sjevernoameričkim tržištima biti ponuđen i redizajnirani model automobila Fiat 500L, a tzv. veliki fićo kupcima bi trebao biti dostupan do sredine godine.

Još ništa od ruskog tržišta

Prije toga će svjetskoj (i domaćoj) javnosti novi model biti predstavljen na nekom od međunarodnih sajmova automobila, najvjerovatnije u martu na Salonu automobila u Ženevi, najznačajnijoj svjetskoj sajamskoj manifestaciji tog tipa, na kojem je u martu 2012. svjetsku premijeru imao i tada najnoviji Fiatov model – Fiat 500L. Unatoč najavama dužnosnika Srbije da će pregovori o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, te primjeni tog trgovinskog aranžmana i na ostale zemlje Euroazijske ekonomske unije (Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan) završiti sredinom decembra, još nema nikakvih informacija o sudbini tih pregovora.  List Danas procjenjuje da je zapelo upravo kod uzajamnog bescarinskog plasmana automobila, kragujevačkog Fiata 500L na tržišta Euroazijske unije i ruskih vozila, najvjerovatnije Lade, na srpsko tržište.

Renault koči pregovore?

Takvom sporazumu, koji je prema procjenama pojedinih analitičara štetan po Srbiju, mogli bi se usprotiviti i predstavnici ruske kompanije AvtoVAZ koja nije u većinskom vlasništvu ruske države, već francusko-japanskog konzorcija Renault-Nissan. Naime, Renault ne bi blagonaklono gledao na povlašteni status Lade na srpskom tržištu jer bi to ugrozilo plasman drugih modela te kompanije u Srbiji.

I dalje najveći izvoznik

FCA Srbija i dalje je najveći spski izvoznik, za jedanaest mjeseci prošle godine kompanija je izvezla vozila u vrijednosti 990,7 mil. eura. Međutim, zbog smanjenje potražnje za Fiatom 500L, prije svega na američkom tržištu, česti su prekidi proizvodnje, posljednji put strojevi su stali u novembru prošle godine. Kada se i radi kapaciteti nisu popunjeni, a prošlog ljeta otpušteno je nekoliko stotina radnika i ukinuta jedna smjena.