Razlika između izvrsnih i dobrih ogleda se u strasti prema poslu

0

Nepoznati autor jednom je rekao da izvrsnost možemo postići ako volimo više nego što drugi misle da je pametno, rizikujemo više nego što drugi misle da je sigurno, sanjamo više nego što drugi misle da je praktično i očekujemo više nego što drugi misle da je moguće.

Između biti dobar i biti izvrstan velika je razlika. Razlika koja se zove strast prema poslu. Da bi postao izvrstan na bilo kom području potrebno je vrijeme, energija, usredotočenost i velika količina strpljenja i upornosti. Izvrsnost zahtijeva postavljene ciljeve i dosljednost na putu ka njihovom postizanju.

Kako dokazati da imate ove osobine? Na koji način predstaviti sebe kao pouzdanog, izvrsnog partnera, koji ima mnogobrojne prednosti i kvalitetnu uslugu ili proizvod?

Najbolji odgovor je – validnom potvrdom od strane provjerenog izvora. A upravo takav dokument je certifikat bonitetne izvrsnosti koji bonitetna kuća Bisnode dodjeljuje već 28 godina a koji je  priznat u 18 zemalja Evrope.

Certifikacija je u međunarodnom prostoru već uvažena praksa i na taj način poslovni subjekti dodatno ističu svoje povjerenje i unapređuju svoj ugled na domaćem i stranom tržištu, te dokazuju spospobnost dosljednog partnera koji ispunjava zahtjeve kupaca, zakone i propise.

Bonitetna kuća Bisnode BH omogućava kompanijama u BiH, pod uslovom da zadovoljavaju određene kriterije, da dobiju potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti – međunarodno priznate oznake ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta. Metodologija na kojoj se temelji Certifikat bonitetne izvrsnosti, najbolja preduzeća rangira, ovisno o njihovim karakteristikama, u tri bonitetna razreda – A, AA i AAA, a takav pristup je opšteprihvaćen i u ostalih 18 zemljama u kojima Bisnode posluje.

Zašto je važno posjedovati i komunicirati Certifikatom bonitetne izvrsnosti?

Jer je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog poslovanja koji preduzeće svrstava u sam vrh domaće privrede, te rangira rame uz rame sa preduzećima iz Evropske unije prema dokazanim i rigoroznim kriterijima ocjenjivanja. Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim preduzeća svojim  potencijalnim partnerima dokazuju da su odgovorno i kvalitetno vođena preduzeća s kojima treba poslovati.

Jedno od takvih preduzeća je i Ziko d.d. Zavidovići.

“Ako ste uspješni i drugima želite reći da ste firma evropskog nivoa sa kvalitetnom proizvodnjom, dobrom organizacijom rada, izvrsnim menadžmentom, ako ste firma koja uredno izmiruje svoje obaveze prema državi i dobavljačima, onda icertificirajte svoju firme kako bi rekli ko ste. Mojoj firmi, koja zapošljava 550 radnika a stekla je certifikat “AAA” to mnogo znači naročito u prezentaciji firme u svijetu”, izjavio je direktor preduzeća Ferid Mujanović.

Preduzeća za svoj rast i razvoj poslovanja trebaju jačati ponudu u međunarodnoj poslovnoj okolini. Proširenje poslovanja na strana tržišta, međunarodna poslovna saradnja i prodaja izvan lokalnog prostora traži podizanje nivoa kvalitete poslovanja. I dokaz za taj napredak, posebno kompanijama koje vas dovoljno ne poznaju.

Certifikat olakšava ulazak na različita tržišta, pri aktivnostima vezanim za komunikaciju s potencijalnim partnerima i javnošću, kreiranju ponuda i razvoju raznih oblika partnerstva, takav dokument predstavlja izvanrednu dodatnu referencu.

To je prepoznao i menadžment kompanije TEM Mandeks iz Širokog Brijega. Direktor Zlatan Mandić objasnio je da su se za certifikat odlučili iz dva razloga.

“Smatramo da nam njegovo posjedovanje stvara dodatnu prednost pri izlasku na nova tržišta i sklapanju novih poslova time što nam značajno olakšava predstavljanje financijske stabilnosti poslovanja. Drugi razlog je konkretno taj, da imamo u planu proširiti tržište na područje skandinavskih zemalja gdje smo analizom tržišta ustanovili da upravo ovaj certifikat ima značajnu vrijednost te očekujemo pozitivan učinak upotrebe istog u budućem poslovanju”, kaže Mandić.

BiH je uvozno intenzivna država, sa stopom pokrivenosti koja raste iz godine u godinu a u 2015. rast iznosi 56,7%. Ipak prihod od prodaje na drugim tržištima predstavlja samo 14,7% svih ostvarenih prihoda preduzeća u BIH a neophodnost povećavanja izvoza sve je intenzivnija. Izvozno orijentirane kompanije u BiH uspješnije su i sigurnije za poslovnu saradnju, jer su, kako podaci potvrđuju, stabilne i uspješne kompanije sa potencijalom rasta i budućom sigurnošću saradnje. A cerifikatom to mogu i potvrditi i u evropskom ekonomskom prostoru biti prepoznatljive kao dobar potencijalni poslovni partner.

Upravo isticanje ovih kompanija i približavanje ove teme bh. poslovnoj javnosti bio je cilj Bisnodeove Konferencije o bonitetnoj izvrsnosti bh. kompanija održane 7. decembra pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore BiH je.

Dio preduzeća koja u ovoj godini koriste identifikaciju bonitetne izvrsnosti putem certifikata vidljiva su na bisnode.ba/aaa web stranici. Na stranici možete provjeriti da li i vaša kompanija spada u grupu koju prepoznaju kao pouzdane, sigurne i poželjne partnere.