Rat zbog fudbala: Najbizarniji razlozi oružanih sukoba u historiji čovječanstva

0

Čovjek je biće krajnosti. Sposoban je genijalnošću da se vine do neviđenih visina i pronikne u tajne samog kosmosa, a istovremeno, spreman je i na takvu glupost da je to prosto neopisivo. Ovi nevjerovatni ratovi dokaz su naše ambivalentne prirode:

1. Veliki rat protiv emua

Tog 2. novembra 1932. Australija je proglasila rat emu pticama zbog pritužbi poljoprivrednika. Major Meredit iz Kraljevske australijske artiljerije je uz dvojicu vojnika naoružanih puškama krenuo u šestonedeljni pohod kojim je trebalo da “pobijedi” pticu koja je smetala ratarima. Tako je počeo jedan od najčudnijih ratova u ljudskoj istoriji.

Borba majora Meredita i njegovih vojnika ostala je poznata u istoriji kao Veliki rat protiv emua. Inače, Meredit nije izašao kao pobjednik, ali je u medijima to pravdao “otpornošću” ovih ptica, piše britanski Telegraf.

– Da smo imali vojnu diviziju sa izdržljivošću ovih ptica, mogla bi se suočiti s bilo kojom vojskom svijeta. Ove ptice se mogu suočiti s mitraljezima! Kao da su tenkovi – žalio se major.

2. Rat zbog kante

Dva rivalska grada Bolonja i Modena u italijanskoj regiji Emilija Romanja zaratila su 1325. nakon što su vojnici Modene ukrali drvenu kantu sa jednog bunara u Bolonji. Uslijedila je Bitka kod Zapolina u kojoj je Modena odnijela pobjedu. Kanta zbog koje se poveo rat i dalje se može videti u zvoniku gradske katedrale.

3. Anglo-zanzibarski rat

Ovaj rat važi za najkraći u historiji i trajao je svega 38 minuta. Tokom tog perioda 500 zanzibarskih trupa je ubijeno ili ranjeno, potopljena su tri broda, a uništena je i obalska artiljerija. Ranjen je samo jedan britanski vojnik.

4. Svinjski rat

“Rat” je možda prejaka riječ, budući da nije ispaljen ni jedan jedini metak, ali je svakako zbog jednog incidenta 1859. moglo doći do vrlo ozbiljnog sukoba između Britanije i Amerike.

To se dogodilo na San Huan ostrvima na koja su pravo polagale i Britanija i SAD. Naime, Lajman Kutlar, američki poljoprivrednik, pronašao je veliku svinju u svojoj bašti kako proždire njegove krompire. Kutlar je ubio svinju, koja je pripadala Čarlsu Grifinu iz britanske kompanije Hadson Bej.

Britanske vlasti su prijetile da će uhapsiti Kutlara, zbog čega je reagovala i američka vojska, ali je na posljetku pronađeno diplomatsko rješenje.

5. Rat koji je trajao 335 godina

Tokom Drugog engleskog građanskog rata, holandska mornarica udružila se sa parlamentarcima Olivera Kromvela. Pošto je većina Britanije bila u njegovim rukama, rojalisti su se povukli iz Kornvola na Ostrva Sili, zbog čega su Holanđani morali direktno tim ostrvima da objave rat.

Rojalisti su se predali 1651, ali Holandija nije proglasila mir u narednih 335 godina. Holandski ambasador Jonker Rein Hijdekoper posjetio je ostrva 1986. kako bi potpisao mirovni sporazum, šaleći se pritom da je lokalno stanovništvo vjerovatno živjelo u strahu znajući da Holanđani mogu da “napadnu u svakom trenutku”.

6. Fudbalski rat

Okidač za kratki konflikt između El Salvadora i Hondurasa 1969. bio je fudbalski meč u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1970. Mečeve koji su igrani 8. i 15. juna obilježile su bespoštedne borbe navijača, a ubrzo potom raspuštena su diplomatska predstavništva i izbio je otvoreni sukob koji je trajao samo pet dana. Ipak, odneo je oko 3.000 žrtava.

7. Rat zbog zlatne stolice

Za Ašanti narod u Zapadnoj Africi, zlatna stolica je svetinja. To je njihov božanski tron u kojem, prema vjerovanju, sjedi duh nacije. Zlatna stolica se čak nalazi i na njihovoj zastavi, a njena tačna lokacija je tajna.

Neko je, međutim, rekao ser Frederiku Mičelu Hodžsonu, britanskom guverneru Zlatne obale, za postojanje takve stolice i on je zahtijevao da je Ašanti odmah predaju, kako bi on “sjedio na njoj”.

Zbog ove uvrede, Ašanti su podigli pobunu zbog koje je ubijeno više od 1.000 britanskih vojnika.

8. Rat zbog lutalice

Kratki rat između Bugarske i Druge Grčke Republike odigran je 1925. kada su odnosi između ove dvije zemlje dostigli tačku pucanja.

Naime, jedan pas kojeg je hranio i čuvao grčki vojnik prešao je granicu kod Belasice. Vojnik je pošao za njim da ga uhvati i čim je prešao na bugarsko tlo, stražari su ga ubili. Uslijedio je manji konflikt između ove dvije zemlje.