Raste jaz između bogatih i siromašnih njemačkih regija

0

Njemačka se suočava s rastućim jazom između bogatih i siromašnih regija. Najmanje četvrtina od 95 regija u Njemačkoj bilježi porast stope siromaštva, dostižući i do 20% u posljednjoj deceniji, pokazao je izvještaj njemačkog Udruženja za jednako blagostanje.

Pozivajući vladu da učini više u borbi protiv siromaštva, Udruženje je u svojoj studiji odredilo regiju Ruhr u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji kao “problematičnu regiju broj jedan”.

Regija ima stopu siromaštva od 21,1% i oko 5,8 miliona stanovnika. Posebno je spomenuto da su stariji i mladi izloženi većem riziku od siromaštva.

Uprkos dobrim vijestima da je nacionalna stopa siromaštva pala na 15,5%, jaz između bogatih regija s jedne strane i onih pogođenih siromaštvom sa druge raste neprestano i jasno, navodi se u izvještaju.

Prema podacima iz izvještaja, najniža stopa siromaštva je u Bavarskoj sa 11,7%, a najviša u Bremenu, sa 22,7%. Teza prema kojoj je podjela postojala isključivo između bogatijeg zapada i siromašnijeg istoka više ne vrijedi, navodi se u izvještaju.

Njemačka definiše granicu siromaštva prema tome koliko dohodak jednog domaćinstva omogućava članovima tog domaćinstva da imaju svoje mjesto u društvu učstvujući u njemu.

Svako ko na raspolaganju ima manje od 60% prosječnog dohotka regije u kojoj živi, trenutno se računa kao pojedinac kojem prijeti siromaštvo.