Raste broj zaposlenih zahvaljujući sezonskim poslovima

0

Situacija u BiH u ekonomskom smislu se poboljšava, pokazuju posljednji podaci prema kojima je broj zaposlenih u Federaciji iznosio 454.898 ljudi, što je povećanje za 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije. Federalni zavod za zapošljavanje je objavio podatke, a prema njima, povećanju broja zaposlenih u velikoj mjeri su prethodili sezonski poslovi u poljoprivredi, građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Da se u BiH situacija poboljšava, pokazuju i prošlogodišnji podaci kada je zabilježen ekonomski rast od približno tri posto. ostvaren je i ukupni robni izvoz od 8,9 milijardi maraka, što je povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Potreban je duži rok da bi se osjetili napredak i boljitak. Međutim, svi parametri nam pokazuju da smo zaustavili negativne socioekonomske trendove. Već je sada smanjen broj nezaposlenih i povećan broj zaposlenih. Prema podacima Porezne uprave, imamo oko 19.000 zaposlenih tokom 14 mjeseci. Bilježimo rast BDP-a, ali potrebne su tri, četiri godine kumulacije rasta BDP-a da bi se to osjetilo. Siguran sam da će federalna Vlada ovakvom dinamikom, mjerama zapošljavanja koje poduzimamo, ispuniti dano obećanje o zapošljavanju 50.000 ljudi u okviru četiri godine – kazao je u prekjučerašnjem intervjuu za Večernji list Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Na sjednici Vlade Federacije krajem maja usvojen je izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, a u kojem je istaknuto kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u okruženju koja je u posljednje dvije godine zabilježila rast broja zaposlenih, na što su svakako uticali i programi te mjere aktivne politike zapošljavanja koje su provodili Vlada FBiH i Federalni zavod u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. (Večernji list)