Rast od 813 posto: BiH ima predstavnika na Deloitteovoj listi Fast 50

0

Sedam kompanija iz regije bivše Jugoslavije našlo se na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi (The Deloitte Technology Fast 50 in Central Europe). Uz šest hrvatskih, među njima je i jedna kompanija iz naše zemlje – Ministry of programming.

Na listi koju sa rastom od 5.734 posto prevodi Voltas IT iz Litvanije, prvi put je i sarajevska kompanija o kojoj je BiznisInfo pisao prošle godine.  Njen rast za protekle četiri godine iznosi fascinantnih 813 posto što ju je svrstalo na 21. mjesto.

„Ministry of programming je tehnološka kompanija sa sjedištem u Sarajevu speicijalizirana za izgradnju startapova svjetske klase. Do danas su radili sa preko 35 startapova, koristeći godine iskustva, produkt dizajna i vrhunske razvojne prakse koje minimiziraju rizik od neuspjeha i značajno povećavaju stopu uspješnosti. Zajedno sa partnerima, briljanti tim profionalaca ove kompanije razvio je pretraživače, društvene mreže, sisteme za trgovinu i softvere za detekciju virusa. Tri njihova startap klijenta prepoznali su Google, McKinsey i Rocket Internet a i sama kompanija je 2107. godine dobila nagradu Vijeća stranih investitora za najinovativniju kompaniju u Bosni i Hercegovini“, navodi se u Deloitteovoj izvještaju.

Inače, lista koja se pravi već 20 godina rangira 50 najbrže rastućih privatnih i javnih kompanija u tehnološkom sektoru a na osnovu rasta prihoda tokom četiri godine (od 2015. do 2018).

Kompanije moraju imati prihod od 50.000 eura tokom 2015, 2016. i 2017 godine te operativni prihod od najmanje 100.000 eura u toku 2018. godine.

Najviše kompanija iz Češke Republike

Od 50 kompanija na ovogodišnjoj listi, naveći broj njih se bavi softverom, čak 31 a interesantno je da je ove godine na listi čak 37 kompanija koje se na njoj nalaze po prvi put.

Što se tiče zemalja, najviše predstavnika (19) ima Češka Republika, slijedi Poljska sa 11, Hrvatska sa 6, Litvanija sa 5, zatim Slovačka i Mađarska sa po 3. Po jednog predstavnika, osim Bosne i Hercegovine, imaju i Estonija i Bugarska.

Sarajevo zamijenilo Mostar

Zemlje iz našeg okruženja poput Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore nemaju predstavnike na ovoj listi.

Interesantno je i da se na ovoj listi proteklih nekoliko godina nalazila kompanija NSoft iz Mostara koje ove godine nema među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi.