Rast njemačke ekonomije u drugom tromjesečju 9,2 posto

0

Njemačka ekonomija porasla je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, saopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

U usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2019. godine, posljednjim razdobljem prije pandemije, njemački bruto domaći proizvod (BDP) je i dalje niži, za 3,4 posto, saopćio je njemački statistički ured.

“Rast je pristojan, ali mogao bi biti i snažniji da nije prisutna nestašica materijala”, komentirao je Thomas Gitzel iz VP Banka.

Zabrinutost za lanac opskrbe i zbog rasta zaraze koronavirusa prigušile su izglede ekonomije. Istraživanje objavljeno u ponedjeljak pokazalo da je njemačko poslovno raspoloženje u julu neočekivano smanjeno, po prvi puta od januara.

Nakon više od dva mjeseca stalnog smanjenja zaraze, broj novozaraženih covidom 19 ponovo raste od početka jula, uglavnom zbog širenja zaraznijeg delta soja.

Oko 60 posto od 83 miliona njemačkih stanovnika primilo je prvu dozu cjepiva protiv covida 19, a nešto više od polovine obje doze.

Hina