Rast kalendarski prilagođenog prometa industrije u RS skoro 30 posto

0

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije u Republici Srpskoj u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježio je rast od 29,6 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Kalendarski prilagođeni promet u posmatranom periodu na domaćem tržištu imao je rast 31,8 posto, a na inotržištu rast je bio 27,5 posto.

Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda najveći procentualni rast kalendarski prilagođenog prometa od 31,7 posto bio je kod intermedijalnih proizvoda.

Ukupni desezonirani promet industrije Republike Srpske u septembru u odnosu na avgust manji je za 5,2 posto.

U posmatranom periodu desezonirani promet industrije Srpske na inotržištu imao je pad od 13,3 posto, a na domaćem tržištu rast od 3,3 posto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je rast kalendarski prilagođenog prometa industrije u ovim procentima rezultat je značajnijeg rasta industrijske proizvodnje u ovoj godini u odnosu na prošlu, i koji je doveo i do znatno većeg prometa, kao iznačajnog povećanja izvoza u spoljnotrgovinskom poslovanju, obzirom na činjenicu da u izvozu dominira prerađivačka industrija.

On je rekao da pad desezoniranog prometa može biti usljed varijacija između proizvodnje i zaliha ili nekih drugih sezonskih varijacija, naglasivši bitnim to što nema trenda pada desezonirane proizvodnje.