Rast industrijske proizvodnje u RS-u, u energetici minusi

0

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj (RS) za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, veća je 4,1 posto, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Područje prerađivačke industrije je, kaže, u periodu januar-juni, u odnosu na isti period 2016, zabilježilo rast fizičkog obima proizvodnje od 6,2 posto.

Rast obima proizvodnje prerađivačke industrije u posmatranom periodu, najviše su doprinijele oblasti: proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme (rast 17 posto), proizvodnja baznih metala (rast 25,3 posto), proizvodnja kože i proizvoda od kože (rast 6,3 posto), proizvodnja proizvoda od gume i plastičnih masa (rast 6,6 posto), i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda koja je veća za 45,6 posto u odnosu na uporedni period.

Đokić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je BDP u RS-u u 2016. bio 3,5 posto, a u ovoj godini evidentan je rast od 2,2 procenata.

Resorni ministar je rekao da se očekuje rast zaposlenih u industrijskoj proizvodnji u RS-u te najavio dalje razgovore s poslodavcima s ciljem poboljšanja stanja u privredi.

Đokić je potvrdio da RS, zbog ovogodišnje nepovoljne hidrološke situacije i sušnog perioda, uvozi električnu energiju.

-‘Elektroprivreda RS’ je krajem juna provela postupak nabavke određenih količina elekrične energije, koje će nedostajati za snabdijevanje na našem tržišti, uključujući i Brčko Distrikta. Po potrebama se vrši nabavka struje, jer je ovo hidrošloški nepovoljna godina i po informacijama iz hidroelektrana, ovakvo stanje se ne pamti u proteklih 50 godina – rekao je Đokić.

Istovremeno, u remontu od 90 dana bio je i RiTE Ugljevik i sve će povećati finansijske izdatke za kupovinu električne energije.