“Rajsko mjesto bivše Jugoslavije sada izgleda kao Černobil…”

0

Lječilište Dječje selo pored Promajne, nedaleko od Makarske, nekad je bilo poznato mjesto u koje su dolazila djeca s respiratornim problemima iz bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja, a danas izgleda kao Černobil, piše nova.rs.

U tekstu se, međutim, ne navodi iz kojeg su se konkretnog razloga, ne računajući jugonostalgiju, u Srbiji tako jako zainteresirali za devastirani prostor u Hrvatskoj.

Dječje selo je i privuklo prve posjetitelje u Promajnu, mjestašce u kojem su ribarske mreže stanovnici vremenom zamijenili apartmanima za iznajmljivanje.

Kako piše baskavoda.hr, Promajna u podnožju Biokova, četiri kilometara južno od Baške Vode svoje ime duguje izvoru života – Suncu jer se naziv odnosi na promaljanje Sunca.

I zaista, blagotvorna šuma, more i sunce nekad su zajedničkim snagama pomagali djeci da prodišu, ali danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo.

U to se uvjerio i lutajući fotograf, čuvar prirode Romeo Ibrišević iz udruženja za prirodu, okolinu i održivi razvoj Zelene Stope, koji je zabilježio šokantne fotografije nekadašnjeg lječilišta, prepunog smeća.

Kako kaže Romeo Ibrišević, u borovoj šumi je jedva pronašao kompleks u kojem su se prije četrdesetak godina liječila djeca.

Iako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već oglašavalo prodaju kompleksa Dječjeg sela kapaciteta 800 kreveta, devastirani objekt nekadašnjeg lječilišta je i dalje pun smeća, ostavljen na milost i nemilost vremenu, zaključuje nova.rs.