Radnicima u trgovini znatno porasle plate

0

Prosječna mjesečna neto plata za novembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.310 KM i nominalno je viša za 1,9 posto a realno za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata nominalno je viša za 12,8 posto a realno za 12,7 posto.

Analiza podataka u novembru 2023. u odnosu na oktobar 2023. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala za 5,4 posto.

U ovom sektoru neto plate su konačno premašile iznos od hiljadu KM i iznosile su 1.035 KM.

U osnosu na prosjek iz 2022. godine ovo je rast od čak 20,2 posto, što se mora pohvaliti kao značajan napredak, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo da su pojedini veliki trgovinski lanci, poput Binga, u posljednje vrijeme značajno unaprijedili položaj svojih radnika.

Rast je također zabilježen u Prerađivačkoj industriji za 4,3 posto i djelatnosti Informacije i komunikacije za 3,8 posto (u odnosu na prethodni mjesec).

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,6 posto, djelatnosti Snabdijevanje vodom; uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za 1,5 posto i Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 1 posto.