Radnici VW-a u Slovačkoj izborili se za veće zarade

0

Tvornica Volkswagena u Bratislavi obnovila je danas proizvodnju pošto su radnici pristali okončati štrajk nakon šest dana. Vodstvo im je ponudilo povećanje prosječne plate na 1.954 eura, a radnicima koji tek počinju i jednokratnu isplatu 500 eura.

Istorijski prvi štrajk u tvornici u kojoj je prosječna plata dvostruko veća nego što je prosjek za Slovačku započeo je zato što su radnici tražili da koncern Volkswagen u toj svojoj uspješnoj i profitabilnoj tvornici polako počne približavati plate njemačkim, prenosi Seebiz.eu.

Sindikati su tražili za radnike povećanje plaća za 16 posto dok je tvornica nudila povišice od devet posto, što su radnici odbili i od srijede su svoje smjene presjedili ispred vrata tvornice, a preko vikenda su ostali kod kuće.

“Duge godine spadamo u najbolje fabrike VW-a. Usprkos tome za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Njemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih poduzeća ne budu tražili odgovarajuće plaće, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro”, objavili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica.

VW i štrajkači su na kraju sinoć našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri posto u julu, a zatim isto toliko i u januaru 2018. godine te novembru.

Također, dogovoreno je da veći broj radnika počinje zaposlenje sa većom platom od početničkih oko 740 eura.