Radnici Kraša neće u zajedničku ponudu s Braćom Pivac

0

„Kraš ESOP“, u kojem su udruženi mali dioničari “Kraša”, danas je na vanrednoj skupštini glasao protiv sklapanja Sporazuma o zajedničkom djelovanju sa Mesnom industrijom Braća Pivac iz Vrgorca.

Njihova odluka ne mijenja bitno stvari jer je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija Braća Pivac, javnosti saopštio da i bez “Kraš ESOP-a” ide u ponudu za preuzimanje.

Odluka je donijeta nakon rasprave na Skupštini pri čemu je zaključeno da je osnovni razlog za glasanje protiv odluke nemogućnost društva “Kraš ESOP” da u slučaju zajedničkog djelovanja s Mesnom industrijom Braće Pivac osigura održivu finansijsku konstrukciju za učestvovanje u sprovođenju preuzimanja društva “Kraš”, prenosi Novac.hr.

Tokom rasprave, Zrinka Vrhovski, predstavnica “Kraš ESOP-a” istakla je da je primarni cilj osnivanja i postojanja društva očuvanje učešća radnika u vlasničkoj strukturi kompanije, a čime se štite radna mesta, materijalna i ostala prava radnika, podstiče i održava socijalni dijalog unutar kompanije, kao i motivacija radnika „Kraš d.d.“, kao članova “Kraš ESOP”, za postizanje boljeg radnog učinka te daljeg razvoja kompanije.

Na Zagrebačkoj berzi nastavljeno je živo trgovanje dionicama. Već rano ujutro ostvaren je promet od 3,4 miliona kuna uz prosječnu cijenu od 1.000 kuna.

Braća Pivac su najveći pojedinačni dioničar „Kraša“, a „Kraš ESOP“ je na drugom mjestu.

Srbijanski biznismen Nebojša Šaranović trenutno je treći dioničar “Kraša” s udjelom od 18,43 posto.