Radnici ArcelorMittala Zenica stupili u generalni štrajk

0

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica nije prihvatio ponudu menadžmenta tog preduzeća za potpis novog kolektivnog ugovora, pa su jutros u 7:00 sati početi generalni štrajk, potvrdio je za radio Zenit predsjednik tog sindikata Rašid Fetić.

Sindikat je, naime, u petak, neposredno pred početak sjednice Skupštine, dobio novu, nešto poboljšanu ponudu menadžmenta kompanije za potpis kolektivnog ugovora na godinu dana, ali su predstavnicima Sindikata u pogonima bili potrebni dodatni razgovori i konsultacije s članstvom.

Radnici smatraju kako je nova ponuda sramna te većinom glasova nije prihvaćena.

Zaposlenici ove kompanije, njih oko 2.200, rade bez kolektivnog ugovora od 31. maja ove godine, kada je istekao dosadašnji ugovor.

Sindikatu je pregovaračku poziciju u razgovorima s menadžmentom kompanije donekle ugrožavala i nedavna odluka kompanije da, zbog poremećaja na tržištu i smanjenja potražnje za proizvodima, zaustavi proizvodnju kao i dovoz željezne rude iz rudnika svoje kompanije iz Ljubije kod Prijedora, ali su ipak odlučili stupiti u generalni štrajk, za koji su ispunili sve potrebne zakonske uvjete.

U periodu dok bude štrajk, radit će samo departmenti “Energetika” i “Koksara”.