Radnici “Agrokorovih” firmi u Srbiji neće ostati bez posla

0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da nema naznaka da bi neki od 11.000 radnika firmi u Srbiji iz koncerna “Agrokor” mogli da ostanu bez posla.

Ljajić kaže da je Srbija zainteresovana i za ispunjavanje obaveza prema dobavljačima, kojih u Srbiji ima više od 600, te je da njegov sastanak sa povjerenikom hrvatske Vlade za “Agrokor” Ante Ramljakom, koji je održan u srijedu u Beogradu, jedan od redovnih sastanaka koji nemaju nikakvu direktnu vezu sa najnovijim dešavanjima u Hrvatskoj.

“Reč je o komunikaciji koju ostvarujemo sa novim poslovodstvom ‘Agrokora’. Zainteresovani smo za stabilizaciju tog koncerna iz prostog razloga što ovde imamo 11.000 ljudi koji rade u šest kompanija u vlasništvu ‘Agrokora'”, rekao je Ljajić za “Dojče vele”.

On je dodao da je dobio podatke o otvaranju novih maloprodajnih objekata “Merkatora” u Srbiji. “Neki objekti se zatvaraju, ali je broj otvorenih veći nego broj zatvorenih”, kaže Ljajić.

On je istakao da se obaveze prema državi ispunjavaju, kao i obaveze prema manjim dobavljačima, a napravljeni su posebni ugovori između “Merkatora” i većih dobavljača.

Ljajić kaže da firme koje djeluju u Srbiji treba da poštuju njene zakone, te da nije bilo nikakve potrebe da se donosi neki srpski “Leks Merkator” ili “Leks Agrokor” da bi se zaštitili ekonomski interesi i poslovanje “Agrokorovih ” firmi u Srbiji.

“Imali smo dovoljno instrumenata i mehanizama u važećem regulatornom okviru da obezbedimo da oni potpuno slobodno posluju po svim tržišnim principima, ali naravno i da sprečimo iznošenje finansijskih sredstava iz Srbije za namirivanje obaveza ‘Agrokora’ u Hrvatskoj ili Sloveniji”, dodao je Ljajić.

On je istakao da Srbija ne razmišlja o preuzimanju “Frikoma”, “Dijamanta” i drugih kompanija te da to u ovoj situaciji nije moguće.

Ljajić je rekao da nema podatke o tome da li su funkcioneri “Agrokorovih” firmi iz Srbije na neki način učestvovali u malverzacijama, ni da li ima bilo kakvih naznaka da bi to moglo da se dogodi.

“Bilo je promena rukovodećeg kadra u svim kompanijama, ali niko nijednog trenutka nije naslutio da bi moglo da dođe do sličnog scenarija kao u Hrvatskoj. Ipak je požar u Hrvatskoj, a sve ostalo manje-više ima negativnog odraza u svim drugim kompanijama koje imaju veze sa ‘Agrokorom'”, rekao je Ljajić.

Srna