Radi “muški” posao, sve želi steći vlastitim radom

0

Priča o Selmedini Marić (20), simaptičnoj Goraždanki koja svaki slobodan trenutak provodi u vlukanizerskoj radnji svog oca Omera, privukla je veliku pažnju javnosti.

Selmedinu nije nužda natjerala da radi teške poslove na montaži i lijepljenju guma, već ova poštena djevojka sve što ima ili želi, nastoji steći vlastitim radom.

Ona kaže da nijedan posao nije lagan, ali da najviše voli ono što sama zaradi.

Ranije je imala još jedan posao ali ga je napustila i sada se u potpunosti posvetila radu u očevoj radnji.

Prije nekolio dana snimala ju je i ekipa iz Japana. Nije sigurna gdje će priča koju su napravili Japanci biti objavljena, ali kaže da su do nje došli posredstvom Gradske uprave.

Simpatična 20-godišnjakinja rutinski barata dizalicama i gedorama, skida i montira gume na automobilima, često na niskim temperaturama.

– Ko dođe prvi put, uvijek se iznenadi, pa obazrivo traži da to ipak babo preuzme, ali na kraju on provjeri jesam li dobro zavrnula šarafe i svi se smijemo. Od vršnjaka čujem svakakve komentare. Kako možeš, ja ne bih mogao, kako možeš poraniti, za vikend i raspust biti tu, ali nešto je jače u pitanju. Ako ne dođem ovdje, propao mi je vikend i svi znaju da će me naći tu – kazala je Selmedina ranije za Dnevni avaz.

Ostala bez majke

Prerano je ostala bez majke, pa je od djetinjstva naučila raditi. I danas se neko sjeti kada je kao devetogodišnja djevojčica, svaki dan pomalo, u ručnim kolicima izvukla ciglu za gradnju novog sprata porodične kuće.

Tokom školovanja, osim s ocem, radila je i na pijaci ili u butiku. Stotine automobilskih guma prošle su kroz njene ruke uoči zimske sezone.

Dnevni avaz / BiznisInfo