Qantas izabrao avion za najduži let na svijetu

0

Kompanija Qantas odabrala je Airbus umjesto Boeinga kao svog partnera za najdužu putničku rutu na svijetu. Ovo je još jedan udarac američkom proizvođaču koji je u agoniji zbog krize sa prizemljenjem aviona 737 Max.

Australski prevoznik najavio je da će koristiti Airbusove avione za “Projekat Sunrise”, koji podrazumijeva redovne neprekidne letove od Sidneja, Melburna i Brizbejna, do Londona i Njujorka.

Let od 19 sati ujedno će biti najduža putnička linija jednog komercijalnog prevoznika ikada. Projekt je još u fazi testiranja.

Qantas je u petak saopštio da još nije naručio Airbusove avione. No, dodao je će raditi sa Airbusom na ugovoru o nabavci do 12 aviona, koji će biti predstavljen Upravi kompanije.

Oba proizvođača su ponudila svoje avione Qantasu prije nekoliko mjeseci – Boeing letjelice 777X a Airbus A350.

PROČITAJTE JOŠ – British Airways stiže u Podgoricu i Prištinu

Direktor Qantasa Alan Joyce rekao je da je ovo bio težak izbor, te da su oba proizvođača radila na inovacijama kako bi dodatno poboljšala svoje proizvode.

Airbus će dodati još jedan rezervoar goriva na svoj A350, koji je izabran za projekat, i blago povećati maksimalnu težinu pri polijetanju, kako bi postigao željeni performans na novoj ruti.  

“Od početka nam je jasno da Projekt Sunrise zavisi od poslovne saradnje koja funkcioniše. Posvetit ćemo se ovoj investiciji samo ako znamo da će donijeti pravi povrat našim dioničarima, s obzirom na komercijalne rizike”, rekao je Joyce.

BiznisInfo.ba