Putovanja: Sve što trebate znati o Oktoberfestu

0

Spektakl počinje tek nakon što gradonačelnik da znak, pije se samo lokalno pivo, krađa krigli je nemoguća zbog osiguranja, a noge na stolu znak su za “eksanje”. Oktoberfest u Minhenu na livadi Theresienwiese najveća je pučka fešta na svijetu, na koju dolaze i brojni turisti sa svih strana, svake godine njih preko šest miliona.

Prvi Oktoberfest organizovan je davne 1810. godine u čast vjenčanja bavarskog princa Ludwiga i princeze Therese. Dan proslave vjenčanja proglašen je javnim praznikom a uključivao je konjske trke kao zabavu. Pjena je na red došla tek devet godina poslije zajedno s dobavljačima piva.

Pitanje je zašto se festival zove Oktoberfest kad počinje u septembru. Isprva je trajao samo sedmicu dana, ali nije trebalo dugo da se zabava produži na 16 dana. Organizatori su odlučili iskoristiti toplije vrijeme u septembru za početak manifestacije kako bi sve skupa bilo ugodnije.

Sajmišta se otvaraju u devet sati ujutro, ali do prave zabave se treba čekati još dva sata, tačnije dok je gradonačelnik svečano ne otvori. U podne je simboličan pozdrav vojnika s 12 pištolja, nakon čega gradonačelnik otvara prvi barel piva, piše Huffington Post.

Tradicija je da se na festivalu može kupiti samo pivo proizvedeno u Minhenu. Ukupno u ponudi ima šest marki piva: Hofbräuhaus München, Spaten-Franziskaner-Bräu, Paulaner Bräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr Bräu te Augustiner Bräu. Svako od njih ima drugačiji okus pa su time zadovoljeni svi ukusi pivopija.

oktoberfest

Za dvije sedmice zabave festival se opskrbljuje sa šest miliona litara piva, ali se i peče 500.000 pilića, 120.000 kobasica te 50.000 svinjskih odrezaka. U svako je doba dostupna i neograničena količina pereca, koji se izvrsno slažu s pivom. Za desert se mogu pojesti knedle, palačinke od krompira te štrudla od jabuka. Obično se za suvenir ponese licitarsko srce koje se nosi oko vrata.

Stavljanje nogu na sto je univerzalni znak za “eksanje” cijele litre piva. Dakle, nakon davanja ovog znaka, svi se posjetitelji okreću prema čovjeku s nogama na stolu i čekaju da ispuni misiju. U svakom slučaju, rezultat nije dobar – ako uspije izvršiti zadatak, pijan je u roku odmah, dok se na odustajanje od izazova ne gleda blagonaklono.

U pauzi od ispijanja piva nude se raznorazne aktivnosti poput lunaparka, cirkusa i uličnih zabavljača. Za one koji žele još više adrenalina, priređuje se i takmičenje u samostrelu, što je svojevrsna tradicija još od 1895. godine.

Najveći Oktoberfest izvan Njemačke je u Kanadi. Ondje se organizuje od 1969. godine i prima gotovo milion posjetitelja svake sezone. O popularnosti Oktoberfesta svjedoči i činjenica da se festivali istog ili sličnog tipa priređuju diljem svijeta – od Brazila i Perua do Indije, Vijetnama i Palestine.

Save