Putin: Globalna ekonomija bi mogla ući u razornu krizu

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju na 22. međunarodnom ekonomskom forumu u Saint Petersburgu (SPIEF) dotakao se i pitanja globalne trgovine, napominjući kako u posljednje vrijeme postoji sve više prepreka razvoju multilateralne privredne saradnje.

– Globalna ekonomija bi mogla ući u razornu krizu zbog protekcionističkih mjera koje rastu poput spirale – rekao je Putin.

Upozorio je i kako bi gubitak povjerenja među stranama mogao izazvati turbulencije koje bi, kako je rekao, uzrokovale velike promjene.

– Sve to bi se moglo pretvoriti u sistematsku krizu koju svijet dosad nije vidio – kazao je ruski predsjednik.

Međunarodni ekonomski forum u Saint Petersburgu (SPIEF) održava se od 24. do 26. maja.

Na forumu učestvuju brojni predsjednici država i vlada, predstavnici diplomatskog kora, finansijske i akademske elite, i poslovne zajednice iz cijelog svijeta.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je “Izgradnja ekonomije povjerenja”, u okviru kojeg će učesnici i gosti foruma iz cijelog svijeta moći diskutovati o najvećim izazovima s kojima se globalna poslovna zajednica danas susreće, kao i da identifikuju potencijale ekonomskog rasta.

Programom foruma predviđeno je više od 90 događaja, kao što su radionice, panel diskusije, poslovni dijalozi, tematski radni doručci i televizijske debate, prenijela je Fena.