Pula: Štrajk u Uljaniku, radnici izašli na ulice

0

Okupljanjem i glasnim izražavanjem negodovanja pred zgradom Direkcije, radnici Uljanika počeli su ponedjeljak ujutro štrajk jer im nije isplaćena plata za septembar niti su dobili od Uprave konkretan odgovor kako će se riješiti problem Uljanika, a desetak minuta poslije 10 sati izašli su iz kruga brodogradilišta na ulice.

Pred Direkcijom u krugu Uljanika okupilo se, prema podacima policije, oko 1500 radnika, koji i zvižducima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Brodogradilištu i Upravom.

U jednom trenutku njih 30-ak zajedno s čelnicima triju sindikata koji djeluju u Uljaniku ušli su u Direkciju, u kojoj nije predsjednik Uprave Đani Rosanda, a nakon nekog vremena iz zgrade je izjurio član Uprave Denis Rabar, praćen zvižducima. Radnici su ga, stajući pred vrata, pokušali spriječiti odlazak, ali su došli zaštitari pa su ga propustili. Situacija je, prema ocjenama novinara koji prate događaj, napeta, javlja Hina.

Štrajkaši su desetak minuta poslije 10 sati izašli iz kruga brodogradilišta i krenuli na ulice Pule. 

Štrajkaški odbor sinoć je donio odluku o štrajku. Smatraju da sadašnja Uprava nema više ni legitimitet niti snagu da nešto poduzme u rješavanju agonije toga brodogradilišta i njegovih radnika.

“Ukoliko većina radnika bude za to da se ponovo izađe na ulice, to ćemo i učiniti. Naravno, svaka podrška je dobrodošla u ovom trenutku, jer ne idemo u štrajk samo zbog plaća. Neisplata plaća samo je zakonski uvjet za stupanje u štrajk, ali mislim da je svima jasno da štrajkamo prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje”, istaknuo je sinoć predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac, koji smatra  da je Vlada zapravo jedina adresa  gdje bi Uljanikovi radnici trebali protestovati.