Psihologija uspjeha Ikee: Trikovi kojima “kupuju” kupce

0

Sa 460 prodavnica u 62 zemlje širom svijeta i vrijednošću od oko 17,5 milijardi dolara, Ikea važi za jednu od najuspješnijih kompanija na svijetu.

Ikea ima prodavnice kojima se mnogi raduju a odlazak tamo se planira. Ali zašto je Ikea toliko zanimljiva za posjetiti i zašto jedna prodavnica namještaja za kuću ima toliku vrijednost i toliki broj kupaca?

Odgovor nije toliko jednostavan jer iza svega stoji dobro promišljen način da se privuče veliki broj ljudi, što ovu kompaniju čini mnogo više od običnog brenda namještaja.

Evo kako Ikea navuče kupce na kupovinu, od psiholoških trikova do izgleda prodavnice i njene velike vrijednosti.

Daljina Ikea prodavnica

Za početak, jedan specifični psihološki trik. Naime, sigurno Ikea je vrlo često daleko od grada. Ovo ima smisla jer su u pitanju uglavnom velike prodavnice, na nekoliko hiljada kvadrata, piše BizLife.

U svetu važi mišljenje da je to zato što je zemljište znatno jeftinije van grada nego u samom gradu, ali činjenica je da Ikea pravi svoje robne kuće tako daleko iz jednog razloga – morat ćete nešto da kupite.

Kako kompanije koje se bave maloprodajom imaju problema sa ljudima koji “samo gledaju”, Ikea je ovaj problem riješila tako što je prodavnice stavila na nekoliko desetina kilometara od centra grada. U ovim okolnostima, kada prevalite puto od pola sata, do sat vremena, ne možete da se kući vratite praznih ruku.

Ovaj psihološki trik sigurno je jedan od razloga zašto je Ikea jedna od najuspjenijih kompanija na svijetu.

Namještaj je jeftin a lijep

U fokusu poslovanja Ikee je vrijednost prema kojoj kupci znaju šta će dobiti kada kupuju tu i još će to biti vrlo pristupačno. U stvari, cijena je toliko važna za Ikeinu strategiju, da kompanija prvo odlučuje o cijeni komada namještaja, a zatim vrši dizajn, konstrukciju itd.

Ikea ima “demokratski pristup dizajnu”, rekla je svojevremeno tadašnja glavna komercijalna direktorica maloprodaje u SAD, Antonela Pukareli.

Šta znači demokratksi pristup? To znači da Ikea isporučuje oblik, funkciju i kvalitet po niskoj cijeni. (Sjetimo se samo koliko puta ste u medijima pročitali vijest da Ikea povlači neke proizvode jer postoji rizik od lomljenja – što ukazuje da im je kvalitet izuzetno bitan).

Neki od Ikeinih proizvoda su napravljeni od drveta, dok s druge strane ima i onih koji su od iverice, zbog čega je u Ikei moguće naći sve. Zanimljivo je da su svi proizvodi uglavnom u ravnim, nerogobatnim kutijama, izdijeljeni u nekoliko dijelova, tako da je transport više nego jednostavan i jeftin.

Ono što dodatno privlači kupce jeste činjenica da svaki proizvod može da sklopi običan čovjek, prateći samo jednostavna uputstva koja se dobiju uz proizvod. To čini ovaj proces znantno jeftinijim.

Povrh svega toga, skandinavska estetika koju Ikea propagira nešto je što mnoge ljude privlači. Minimalizam, prijatne boje i jednostavni oblici su stavke koji mnogi primjenjuju prilikom opremanja domova, a sve ovo moguće je naći u Ikei.

Ikea umjesto terapije

Ikeine prodavnice takođe privlače podsvijest, koja je glavni pokretač donošenja odluka.

Kao prvo, izgled izložbenih salona u Ikei uglavnom je poznat kupcima – namještaj, jastuci i druga kućna roba postavljaju se u lažnim sobama.

Izgleda kao da su namještaj stavili u potpuno prirodno okruženje, što kupce može natjerati da razmišljaju kako bi ta roba stajala u njihovom domu.

Ikeine ogromne količine bijele boje također se dopadaju podsvijesti, pokazale su neke prakse. Ovu tehniku neuromarketinga takođe obilno koristi Apple. Pored pametnog dizajna, Ikein izgled podstiče kupce da troše više novca.

Ikea postavlja prodavnicu duž usmjerene pješačke staze koja vodi kupce u jednom pravcu kroz skoro cijeli njen inventar (pod uslovom da ne idete prečicama, koje su također dostupne na nekim mestima). Na podu se nalaze strelice koje pokazuju put, i znakovi sa odgovarajućom mapom prodavnice.

Jeftina a ukusna hrana

Zatim, kada dođete da sve platite, pored kase se osjeća miris ukusne hrane. Nakon što ste vjerovatno pola dana proveli u obilasku Ikee, sigurno ćete biti gladni, i to shvatiti tek na kraju, prije nego odlučite da krenete kući.

Kako je hrana povezana sa smanjivanjem stresa, a kada platite sve što ste kupili obično bivate u stresnom stanju, definitivno će vam ukusna i jeftina hrana i lijepi skandinavski slatkiši dobro doći.

To je mali trik kojim se Ikea uspješno služi godinama, pa je tako došlo do toga da mnogi zavole hranu koja se tamo proizvodi. Često kupci idu samo zbog hrane, a kad su već u Ikei, zašto da nešto ne kupe?

Koncept “uradi sam”

Ovaj koncept s jedne strane odnosi se na činjenicu da kupci sami sklapaju svoj namještaj iz dijelova. Po tome je Ikea opšte poznata, a opšte poznato je i osjećanje koje imamo nakon što sklopimo neki komad namještaja sopstvenim rukama. Osim što smo uradili korisnu stvar, imali smo priliku i da se igramo poput djece a da onda budemo i zadovoljni sobom i svojim sposobnostima.

Ovaj psihološki trik definitivno je jedan od najmoćnijih kada je poslovanje Ikee u pitanju.

S druge strane, Ikea daje mogućnost da prilagođavaju komade namještaja vašem prostoru, što privlačii veliki broj kupaca koji imaju nestandardne mjere prostorija. Na primjer, jedna kuhinja u osnovi može biti određenog stila iz Ikee, ali Ikea će je prilagoditi varijacijama koje ste im napomenuli.

Ovo privlači brojne kupce, zbog fleksibilnosti koja se nudi.