Prvi avion Air Albanije sletio u Tiranu

0

Avion Air Albanije, prve albanske aviokompanije, sletio je u poslijepodnevnim satima na aerodrom Rinas u glavnom gradu Tirani.

Airbus 319 je na svom prvom, istorijskom letu, bio ofarban u boje nacionalne zastave, prenose albanski mediji. Snimak ceremonije objavila je na Twitteru Romina Kuko, zamjenica ministra unutrašnjih poslova Albanije.

Kako podsjeća Zeri.info, u junu ove godine Vlada je započela proceduru formiranja kompanije Air Albania. Novoosnovana kompanija je u vlasništvu turskog avioprijevoznika Turkish Airlines (49 posto), firme MDN Investment (41 posto), te Albcontrola (10 posto).

Prema tvrdnjama Vlade, stvaranje kompanije Air Albanija stvorit će mogućnost realizacije niskobudžetnih letova iz Albanije.

Air Albania će u početku letjeti za Istanbul, a kasnije će biti uvedeni letovi i za druge evropske destinacije, poput Rima, Londona i Milana, prenosi Zeri.

Jedna od linija bit će i prema Podgorici, prenio je ranije crnogorski portal Investitor pozivajući se na izvještaje albanskih medija.

Ubrzo će u rad pustiti i dva aviona tipa A320, što će, kako je saopćeno, poboljšati standard letova i smanjiti cijene aviokarata, prenosi Al Jazeera.

Edi Rama, koji je lično učestvovao u osnivanju aviokompanije, najavio je da će biti uspostavljeni letovi iz Tirane i do Skoplja, Prištine, Sarajeva i Zagreba.