Prva narudžba 737 Maxa nakon nesreća

0

Američki proizvođač Boeing dobio je prvu narudžbinu aviona 737 Max otkako su ih regulatori prizemljili zbog dvije teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi. Poljska aviokompanija Enter Air naručila je četirii 737 Maxa, objavio je Boeing.

S obzirom na na ispitivanja kojima je podvrgnut od nesreća u 2019. godini, 737 Max bit će “najbolja letjelica na svijetu u više narednih godina”, smatraju u poljskoj kompaniji, prema pisanju BBC-ja.

Novi certifikat za 737 Max još se čeka. Enter Air najveći je operator čarter letova u Poljskoj a počeo je poslovati 2010. kada je imao samo jedan Boeingov 737 Max. Sada ima 22 aviona tipa 737 Next Generation, a ako kupi sva četiri aviona, predviđena novim ugovorom, njegova će flota imati 10 737 Maxova, objavio je Boeing, prenosi Večernji.hr.

Dvije firme također su postigle dogovor o promjeni isporuke naručenih avona i naknadi troškova Enter Airu zbog prizemljenja 737 Maxova.

Prema nekim medijskim izvještajima, izostavljanje riječi “Max” iz Boeingove objave narudžbina signalizuje da kompanija želi bez velike buke da ugasi kontroverzno ime.

Na upit BBC-ja, predstavnik Boeinga opovrgnuo je ta najave, ističući da se u saopštenju 737 Max spominje nekoliko puta.

Regulatori širom svijeta prizemljili su 737 Maxove u martu 2019., nakon dvije strašne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Američki zakonodavci optužili su u saslušanjima Boeing da je u postupku pribavljanja nove dozvole skrivao od regulatora informacije o avionu.

Kompanija se nada da će dobiti dozvolu za povratak aviona u promet početkom sljedeće godine, ali je najavila da planira da smanji njihovu proizvodnju.