Prva dama Turske objavljuje knjigu s receptima

0

Nakon pokretanja inicijative za osnivanje acionalne banke hrane, prva dama Turske sada ima novi projekat, stvaranje “stogodišnje” kuharice koja će služiti kao drugačiji izvor za stoljetne turske recepte i pomoći u promociji anadolskih delicija širom svijeta.

Emine Erdoğan predstavila je knjigu gastronomije na Twitteru 18. septembra, nakon što je bila domaćin sastanka s akademicima iz područja kulinarstva i kuharima, piše turski Daily Sabah.

Ona je rekla da je cilj publikacije promocija bogatstva turske kuhinje na međunarodnom nivou i da će uključiti turske kulturne navike sa zdravim, tradicionalnim i receptima koji ne stvaraju otpad.

Knjiga će biti objavljena na turskom i engleskom jeziku prvih dana 2021. godine, a kasnije će biti prevedena na druge jezike.

Projekat banke hrane, koji je pokrenut 2019. godine, imao je za cilj uštedu od 30 milijardi TL (3,91 milijarde dolara) godišnje i eliminaciju bacanja hrane. Osim što doniraju hranu, ljudi mogu ostaviti odjeću i materijal za čišćenje za dostavu porodicama u potrebi. Pokrenute s motom “dijeljenjem dobijate”, banke hrane osnovane su u saradnji s općinama i nevladinim organizacijama.

D. Hadžić